Gränslöst och tidlöst med Ale Möller

Musik.
Ale Möller med band. (Foto: Olof Grind)

VÄRLDSMUSIK. Det är en utsökt världsmusik som ger nya berättelser, tycker Bo Bjelvehammar som lyssnat till Xenomania med Ale Möller.

Xenomania med Ale Möller
MTA Production/QualityRecordings

Ale Möller tillhör resandefolket i musik. Han är inte för kommersialism och mittfåror, men han är för nya möten och samarbeten som utmanar, berikar och ställer nya frågor och ger nya berättelser. Han blir stimulerad och upprymd när han möter det nya och det annorlunda, han är en sann xenoman, som dras till det främmande och tämligen okända. Den stora motsatsen är den som värjer sig, stänger ute och ser rött i det avvikande, och det benämns xenofobi.

Ale Möller har under ett halvt sekel gett oss berättelser från hela världen. Nu har han tagit fasta på möten med fyra av sina stora inspiratörer – en grekisk amanes-sångare, en indisk baul-guru, en riti-spelare från Västafrika och en legendarisk dalaspelman.

Röjås Jonas och Ale Möller möttes i Boda, en by norr om Rättvik i början av 80-talet, de blev både vänner och spelkamrater. Röjås Jonas framförde sina polskor med en vild intensitet och en stor närvaro, det finns ett underbart exempel på albumet, Karsi-Polska. Samma energi och närvaro finns hos en annan inspiratör – Tarek Das Baul.

Ale Möller är inte ensam på albumet. Han omger sig med dubbla slagverk, en blåsarsektion och nyckelharpa, ett niomannaband med musiker i världsklass som Jonas Knutsson. Allt utmärks av en hänsyn till tradition och ursprung, samtidigt som det görs nya tolkningar och angelägenhetsgraden till tiden skärps. Det är en utsökt världsmusik, som ger nya berättelser. Förhållningssättet är rikt på ödmjukhet, blandat med energi och just stor närvaro.

Ingen av de fyra inspiratörerna lever längre. Men musiken lever och Ale Möller minns dem med glädje och tacksamhet.

BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr