Generösa och varma sånger

Musik.
Gitte Pålsson. (Foto: Linus Morales)

LÅTSKRIVARE. Nyligen presenterades en sångtext av Gitte Pålsson i Opulens avdelning Prosa & Poesi. Här recenserar Bo Bjelvehammar hennes aktuella album.

En singeltants memoarer med Gitte Pålsson
Sångerna
Gitte Pålsson Musik & Scenproduktion

Gitte Pålsson har arbetat som artist i mer än trettio år, hon har spelat och roat alla åldersgrupper i Sverige, Danmark, Finland, Peru och Colombia. Hon är en glädjespridare, en äkta naturkraft, som ger människor både en stund av vila och en stund av eftertanke.

Det blir trångt på hennes visitkort – sångare, låtskrivare, musikant, rytmikpedagog och musikterapeut. Hon har gett ut 19 skivor för vuxna och barn.

Denna skiva är självbiografisk och har tio spår, och handlar om livet, om berg-och dalbanan, om de svåra förlusterna, om den stora saknaden och sorgen, men också om de ljusa stunderna och att det aldrig är för sent att möta den stora kärleken.

De tre första spåren är de starkaste och dessa handlar om personer, som inte längre finns bland oss. Men på ett sätt finns de ändå, eftersom de har lämnat kvar tecken, ord, saker, minnen och bilder.

Redan på det första spåret, hamras de oundvikliga förlustorden in – tomhet, trötthet och tystnad. Det är detta som dominerar, dag efter dag, år efter år. Det kan gälla en nära vän, en syster eller en faster i Örum.

Gitte Pålsson har i sina texter en enkelhet, en närhet och en värme, som gör att du grips med och blir berörd. När faster Ulla rycks bort en frusen januaridag 2011, ja, då känns det som om du själv är med och hoppas att hon snart ska komma tillbaka. Hennes tofflor står ju på trappen. Det är bara att gå i dem och ta en sväng neråt sjön. Bredvid sjöfåglarnas vingslag av skönhet, faller ett stilla regn, ja, så kan det vara.

De enkla, små sakerna är de största. Gitte Pålsson sjunger för dem, som inte är kvar, men hennes sånger är också en hyllning till livet, till skönheten, till livet som gnistrar till på nytt, våren som kommer tillbaka. Hoppfulla tröstesånger. Och hopp i form av nya möten, som ger nytt liv.

Detta är sånger präglade av generositet och värme, som är till för många, vi som känner igen oss. Vi går med en stund och vi känner den skånska myllans dofter, färger och stämningar.

Allting kan hända!

BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr