Fina och personliga tolkningar av Olle Adolphson-visor

Musik.
Iris Bergcrantz. (Foto: Nadja Hallström)

VISOR. Iris Bergcrantz är en framstående vokalist med en alldeles egen röst, skriver Bo Bjelvehammar, som lyssnat till hennes album med tolkningar av Olle Adolphsons visor.

Trasighet och fransar med Iris Bergcrantz
Ladybird/Naxos

En av de främsta visdiktarna under 60-och 70-talet i Sverige var Olle Adolphson, som tillika var vissångare och gitarrist. Han var inspirerad av både klassisk musik, jazz och folkmusik, i en udda ordkonst. En annan sak som utmärkte Olle Adolphsons texter var den stränga precisionen och noggrannheten.

Den skånska sångerskan och kompositören Iris Bergcrantz har gjort ett urval av favoritkompositioner av Olle Adolphson. Hon har gjort storslagna egna arrangemang, ibland tillsammans med kontrabasisten Anders Fjeldstad, som även gjort egna som på spåret “Det ligger ett land långt borta”.

Iris Bergcrantz omger sig med förträffliga musiker, som Anders Bergcrantz på trumpet och Jasmin Gomaa på valthorn.

Men det är hennes personliga och klangrika röst som dominerar, med ett brett register från en lågmäldhet till en starkare expressiv känslofullhet. Och så denna uttalade känslighet för ords valörer och den personliga nyansrikedomen.

Iris Bergcrantz är alltså en framstående vokalist med en alldeles egen röst. Tankarna går i olika riktningar, både åt jazzen till och längs med folkmusikens stigar.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr