Fin mix av folk-, världs- och orgelmusik

Musik.
Karin Johansson och Pär Moberg

MUSIK. Pär Moberg har med sina medmusiker format ett album med värme och charm, något som är väl värt att lyssna till – inte minst i dessa oroliga tider, skriver Thomas Wihlman.

 

Möte i Mixturen med Pär Moberg, Karin Johansson, Nabil Kassis
Skivbolag: Disc Republic
Producenter: Pär Moberg och Karin Johansson
Mixning och mastring: Pär Moberg

Evolving traditions heter folkmusikern Pär Mobergs företag, och det är ett bra och sammanfattande namn på det som saxofonisten, med mera, Moberg gör. Evolution och inte revolution.

Nyligen utkom albumet Möte i Mixturen, där organisten Karin Johansson jämsides med Moberg spelar en framträdande roll och Nabil Kassis gästar på stränginstrumentet quanon (arabisk cittra).

Moberg är kursledare för folk- och världsmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö. Karin Johansson är kyrkomusiker, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö (MHM), och sedan 2015 också professor vid MHM. Kassis har syriska rötter, och undervisar också i sitt instrument.

Flera av albumspåren bär tydliga drag av den folkliga traditionens koralmusik. Men här finns också utblickar mot den klassiska musiken, som till barockens Buxtehude, Marcello och Couperin och till 1800-talets orgelvirtuos Jacques-Nicholas Lemmens, men även till världsmusiken som exempelvis stycket där Kassis medverkar. Även en ung kompositör som Marcos Ciscar, född 1973, finns representerad.

Albumet kan därför sägas innehålla tre delar: Traditionell folk- och världsmusik från Sverige och Mellanöstern, Pär Mobergs egna kompositioner samt orgelverk av olika kompositörer, arrangerade för orgel och saxofon. Med andra ord är albumets titel, Möte i Mixturen, högst passande.

Möte i Mixturen bär liveinspelningens känsla (Vikens kyrka) men kanske i någon mån dess tekniska imperfektion. I en kyrka passar förstås denna musik alldeles utmärkt, och träffar man på Pär Moberg live så är det ofta i kyrkomiljön.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Kärnan i albumet är därför för mig trots allt den folkliga musiken. Moberg själv har en fin förmåga att få till lyssningsvärda melodislingor. Det märks i spår som ”Pågen från Höj”, och det inte är utan att man får både associationer till irländsk musik och Benny Andersson-tankar i denna komposition. ”Handlarns Tös” går lite i samma stil och anda. Marcellos ”Himlarna förtälja” blir en yster symbios mellan barock och folkdans men kanske även en liten hint mot den klezmermusik Moberg också ger sig på i andra sammanhang. Ett annat intressant spår är orgelnestorns Bengt Granstams vackra arrangemang av ”Fäbodpsalm från Torsång”.

Moberg har med sina medmusiker format ett album med värme och charm, något som är väl värt att lyssna till – inte minst i dessa oroliga tider.

THOMAS WIHLMAN
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Musik

0 0kr