Färgstarkt och uttrycksfullt

Musik.
Omslaget till albumet "Melliken" med Väsen.
Omslaget till albumet “Melliken” med Väsen.

FOLKMUSIK. “Efter 38 års samspel och turnerande är Väsen unika artister, med en intensitet i sitt spel, en lätthet blandat med egensinne,” skriver Bo Bjelvehammar, som lyssnat på nya albumet “Melliken”.

Melliken med Väsen
Olov Johansson Musik

Det är märkliga ord i vinjetten – Väsen står för spelmännen Olov Johansson och Mikael Marin, de bjuder in oss i sin särpräglade värld, färgstark och uttrycksfull.

Melliken kallades spelmannen Per Persson Menlös, hemma i Hedesunda. Låtar efter Melliken, Gustav Strutz och Gustav Uggla finns på duons nya album.

Till dessa finns åtta egna kompositioner.  De traditionella låtarna kommer från området längs den nedre Dalälven, på gränsen mellan Gästrikland och Uppland.

Instrumenten tillsammans ger en unik klangbild och visar upp ett oanfrätt och kraftfullt samspel – jag talar om basviola, violincello da spalla och nyckelharpa.

Efter 38 års samspel och turnerande är Väsen unika artister, med en intensitet i sitt spel, en lätthet blandat med egensinne. Särskilt polskorna är livsbejakande och karaktärstunga.

Väsen turnerar flitigt under våren och sommaren 2023, så jag föreslår att du möter dem på en cykelturné i Uppland, i slutet av juli och början av augusti.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr