Ett album som ger mod och tröst

Musik.
Sofia Karlsson. (Foto: Tina Axelsson)

VISMUSIK. “Det är ett album som med sina ord och sin musik, vid upprepade lyssningar ger mod och tröst. Sofia Karlsson och hennes goda medmusiker skapar en storhet. Allt är stort och vackert, albumets design och formspråk är utsökt”, skriver Bo Bjelvehammar.

Sånger från broccolifälten
med Sofia Karlsson
Sally Wiola Music

Sofia Karlsson växte upp i stockholmsförorten Kärrtorp, som ligger intill Bagarmossen och Skarpnäcks gård. De första universiteten var Kommunala Musikskolan och Kyrkokören i Kärrtorp. Hennes släkt är av statarblod från Sörmland och Norrbotten.

Nu har hon funnit en ny plats i sitt liv och har flyttat från Stockholm till Hälsingland.

De allra flesta låtar, ofta i folkviseton, har Karlsson gjort själv, inte sällan med stöd av sina medmusiker.

Det märks att hon är erfaren och ordsäker, efter tjugo år som artist och efter att ha gett ut ett tiotal album.

Ofta är det i texterna reflektioner över våra liv och kommentarer till företeelser och fenomen. Sofia Karlsson ringar snabbt in ett tillstånd och en stämning, och låter den arbeta genom hela texten. Hon är öppen och generös i sina klangbilder och sina närmanden till svåra frågor.

Det som märks med tydlighet är rörelsen och förflyttningen, det är det som driver livet, livet kräver en uthållighet och Sofia Karlsson blottlägger en livsoptimism. Vägen går framåt. Hon visar på en kärlek till det långsiktiga och det hållbara och hyllar långsamheten – jag tänker genast på de långsamma vingslagen hos korpen och långsamheten i kråkans avvägningar vid patrulleringen.

Sånger från broccolifälten är ett album som med sina ord och sin musik, vid upprepade lyssningar ger mod och tröst. Sofia Karlsson och hennes goda medmusiker skapar en storhet. Allt är stort och vackert, albumets design och formspråk är utsökt!

Det finns ett credo, som jag ofta återvänder till – det är sällan bättre på en annan plats!

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr