En musikguide genom natten

Musik.
Lina Nyberg sjunger och Daniel Karlsson spelar piano. Stillbild från trailern på Youtube. (Foto: Miki Anagrius)

JAZZ. Lina Nyberg och Daniel Karlsson markerar tydligt sin närvaro och med auktoritet och beslutsamhet gör de nya upptäckter, skriver Bo Bjelvehammar om duons första album tillsammans.

The Night and The Music med Lina Nyberg – Daniel Karlsson
Prophone/Naxos

Två av våra mest framgångsrika jazzmusiker guidar oss genom nattens alla timmar. Det är jazzsångerskan och kompositören Lina Nyberg och pianisten Daniel Karlsson. Båda med lysande karriärer bakom sig, både i Sverige och utomlands. Detta är det första albumet de gör tillsammans.

Lina Nyberg har arbetat i Sverige, men har även under senare år turnerat mycket utomlands – i USA, Kanada och Sydamerika. Debuten från 1983, Close med Esbjörn Svensson, är numera en klassiker.

Sedan något år tillbaka är hon ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Daniel Karlsson har sina rötter i Värmland. Han är född i Kristinehamn, har en gedigen musikutbildning, han har arbetat med eget band och också som frilansande musiker, med artister som Lisa Nilsson, Viktoria Tolstoy och Rigmor Gustafsson.

Nu har de valt ut ett knippe jazzstandards/evergreens, som varligt och sakta för oss, steg gör steg, andetag för andetag, genom kvällen, natten och den tidiga morgonen. Och de öppnar nya världar med sin musik. I horisonten går det att ana bergen och lite längre bort klyver den nya landsvägen ett nytt landskap.

Och överallt fortsätter alla med sina vanliga sysslor, till synes oberörda. Natten innebär för många ingen som helst förändring.

Lina Nyberg och Daniel Karlsson markerar tydligt sin närvaro och med auktoritet och beslutsamhet gör de nya upptäckter. De har en stor självständighet i sitt skapande, utan att göra våld på originalens själ och karaktär. Framför allt är de fria och nyfikna, det föder generositet och utveckling. Duon tänjer gränserna. Det är stort!

Jag tycker allra bäst om det första och det sista spåret på albumet, Cole Porters “Night and Day” och Duke Ellingtons “I like the sunrise”. De äger stor tyngd och självklarhet.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr