Eleganta Birger Sjöberg-tolkningar

Musik.
Anders Stävarby pressbild
Anders Stävarby. (Pressbild)

VISKONST. Anders Stävarby är rak och nära i sin tolkning av Birger Sjöbergs visor, konstaterar Bo Bjelvehammar.

Birger Sjöberg Ur Fridas visor
utvalda välkända favoriter
med Anders Stävarby
LightBay Records

Anders Stävarby är en trubadur med en rik Frödingrepertoar och omfattande och goda Bellmantolkningar. Nu vänder han blickarna mot Birger Sjöberg (1885 – 1929), poet, kompositör, författare och journalist.

Vissamlingen Fridas bok tillhör vår svenska visskatt, på samma sätt har Sjöbergs Kriser och kransar haft stor inverkan på vår modernistiska lyrik.

Fridas visor har varit föremål för ett antal tolkningar under åren som av skådespelare som Jan-Olof Strandberg och trubadurer som Torgny Björk.

Anders Stävarby har tagit råd och anvisningar av en alldeles särskild tolkare av Fridas visor, nämligen den legendariske skådespelaren John Harryson.

Det finns i texterna en lätt elegans, stänk av humor, träffsäkra skildringar av småstadslivet och utflykter i världen, där språket har en poetisk utstrålning och omges av en solkrans.

Anders Stävarby är rak och nära i sin tolkning, hudnära – varsamt och aktsamt arbetar han sig in i Fridas värld, det märks att han hyser en kärlek till orden. Jag stannar länge vid det första spåret, ”Den första gång jag såg dig”, men det finns 16 spår till av mycket god klass.

Birger Sjöbergs liv blev kort, han led under långa tider av depressioner, särskilt de sista åren blev svåra, då han möttes av oförstånd av kritiken – den direkta dödsorsaken var lunginflammation. Han dog på Växjö stadshotell.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

Det senaste från Musik

0 0kr