Bobo Stenson Trio skapar jazz i världsklass

Musik.
Omslaget till "Sphere" med Bobo Stenson trio.
Omslaget till “Sphere” med Bobo Stenson Trio.

JAZZ. Bobo Stenson Trio kommer nu med ett fjärde album. Det är sällsynt att tre musiker är så nära varandra i utförande och kompletteringar, anser Bo Bjelvehammar.

Sphere med Bobo Stenson Trio
ECM Records

Bobo Stenson Trio kommer nu med ett fjärde album, där de i sina kompositioner låter sig inspireras av skandinaviska tonsättare som Sven-Erik Bäck och Jean Sibelius.

Trion består sedan lång tid tillbaka av Bobo Stenson på piano, Anders Jormin på kontrabas och Jon Fält på trummor, alla tre bidrar på flera olika sätt till slutprodukten.

Det är sällsynt att tre musiker är så nära varandra i utförande och kompletteringar; det är som de ständigt söker att utforska kommunikationen mellan sig. De tänjer gränser, de utmanar varandra i solospel och söker ständigt lediga ytor, gläntor och glipor. Det är som ett musikaliskt utforskningsarbete. Utifrån erfarenheter och kunskaper, som ständigt växer och utvecklas.

Det finns för trion ett credo, som ställer stora krav på alla tre. När de börjar en session i studion, är ingenting fastställt och bestämt. Det som härskar är en ovisshet och en osäkerhet. I möten bestäms det slutgiltiga utifrån tester och improvisationer. Så växer det fram en helhet, delarna faller på plats i nuets ögonblick.

Alltså det gäller att omfamna ovissheten, som förstärks av en aktiv producent med ett otal idéer, Manfred Eicher.

Och vad leder detta till, jo, en tydlig sak – musik i världsklass.

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

 

Det senaste från Musik

0 0kr