Anna Ekborg kan konsten att tänja musikens gränser

Musik.
Anna Ekborg. (Fotograf: Olof Grind)

FOLKMUSIK: Solo är ett vackert album, med ett starkt personligt uttryck, av en framstående folkmusiker, som är noggrann i sitt närmande till andras musik, skriver Bo Bjelvehammar.

Solo med Anna Ekborg
Folkmusik
Kakafon Records

Anna Ekborg. (Fotograf: Olof Grind)

Den svenska folkviseskatten är stor och känner inga gränser. Unga nya musiker utforskar, tolkar den och ger den sin personliga prägel. Det kräver ett stort arbete, en god förmåga till samarbete, musikalisk talang, nyfikenhet och integritet, för att förhålla sig självständigt till det som man hör och tar in.

Anna Ekborg tillhör den yngre framstående generationen av folkmusiker och arbetar både som soloartist och som ensemblemusiker bland annat i stråktrion Northern Resonance.

Nu tar Anna Ekborg sig an en klunga rättvikslåtar, i sitt fiolspel. Hon har hört dem spelas av andra och hon har upptäckt dem genom arkivinspelningar. Med noggrannhet och precision tar hon sig an klassiker och låter dem sjunka in. Sedan färgar hon dem utifrån sin egen palett och ger dem en personlig karaktär. Det blir som ett samtal, en dialog, där det till en början obekanta mognar, utvecklas och blir till något eget och större, bortom tidigare versioner.

Anna Ekborg låter sig inspireras av äldre spelmän som Petters Erik Eriksson, som levde mellan åren 1899 och 1976, och talar om det särskilda i hans fiolspel – en medvetenhet, en precision och en ornamentik.

En annan spelman som inspirerat Anna Ekborg är Påhl Olle. På albumet har hon valt låtar ur hans repertoar, bland annat en av hans egna kompositioner, Påhl Astrids Skänklåt, som han skrev till sin fru. På albumet finns informativa kommentarer om alla låtarnas bakgrund och Anna Ekborgs kontakter med musiken och förhållningssättet till den.

Solo är ett vackert album, med ett starkt personligt uttryck, av en framstående folkmusiker, som är noggrann i sitt närmande till andras musik. Anna Ekborg är en artist som arbetar som en kreativ vetenskapsman, med varje detalj. Imponerande!

Använd denna bylinebild
BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

Det senaste från Musik

0 0kr