Trasiga själar i Göteborg

Litteratur.

I ett Göteborg där mardrömmar och oknytt härjar i de mest osannolika miljöer har Pål Eggert spunnit en mörk berättelse. Dödfödd är den andra boken i en serie.

Dödfödd av Pål Eggert
Förlag: Swedish zombie

Huvudkaraktärerna är en blandad skara från samhällets bottensida. Sebastian, kunnig i de magiska konsterna, arbetar som kontaktperson för socialen på Lundbygården i Göteborg. Några osannolika hjältar kretsar kring honom. Viktor nyligen muckad från fängelset och den omänskliga Isa med sitt minst sagt snåriga förflutna, vilket kommer att få följdverkningar i framtiden.

På olika sätt blir de indragna i en uppgörelse mellan två av Göteborgs mäktigaste spelare som inte skyr några medel för att uppnå det dom vill.

Jägarens hundar, ett MC-gäng med esoteriska förtecken, sprider sitt inflytande i staden. Jägarens hundar och supporterklubben Ulvhedin där Viktor blir enrollerad, får en hel del att göra nu när de skall expandera verksamheten. Snart har man tagit över många av de gamla gängens födkrokar speciellt inom prostitiutionsbranchen med en av de mer påhittiga lösningar som jag har läst om i en bok. Den gamla fornseden spelar en avgörande roll i berättelsen och vi kan ana en viss herr Onsdag, eller Jägaren som han kallas här, stiga fram från kulisserna. Vad hans slutmål är, är ännu förborgat.

Jag anar inflytande både från John Constantine och även en hel del Tim Powers när jag läser boken. Författaren Tim Power är nog mest känd för förlagan till den näst senaste Pirates on the Caribbean: On Stranger Tides. I Powers romaner brukar en en hel del esoteriska teman med inslag av folklore tillhöra vardagen något som liknar det som förekommer i den här skildringen. Även ett stänk Neil Gaiman finns med här.

Författaren har lyckas mycket bra med att skapa en något laddad och konstig känsla över en okonstlad rå och mörk skildring av stadens baksida. Dirty Göteborg har sällan varit så dirty som i den här boken. Bortom synfältet rör sig något uråldrigt och skrämmande, något från en äldre och blodigare tidsålder.

ALEXANDER SANCHEZ
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr