Spänningsroman med finurlig humor

Litteratur.
Håkan Nesser. (Foto: Jo Voets)

PROSA. Jag känner nog allmänt sett att Håkan Nesser verkar lite trött, men visst finns det småfinurliga och humoristiska draget kvar i hans skrivande, skriver Bo Bjelvehammar.

 

Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag

Håkan Nesser förefaller lägga ner stor möda på att uppfinna märkliga titlar på sina böcker, antingen det rör sig om kriminalromaner eller novellsamlingar. Den aktuella romantiteln, Den sorgsne busschauffören från Alster, är inget undantag. Orten Alster för oss till Gustaf Fröding och hans födelsebygd. Inte nog med det, en av romanens huvudpersoner skriver en dagbok med namnet Stänk och flikar. Samma namn som på Frödings diktsamling med den omtvistade dikten ”En morgondröm”.

Det är en berättelse med en blandning av fakta och fiktion; Alster och Fårö finns, men inte Kymlinge och ett visst hus i Valleviken på Gotland.

BO BJELVEHAMMAR
bobjelvehammar@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr