Skickligt konstruerad historisk roman

Litteratur.
Petra Rautiainen. (Foto: Jonne Räsänen)
Petra Rautiainen. (Foto: Jonne Räsänen)

DEBUTANT. Petra Rautiainen har åstadkommit en verkligt stark debutroman som utmanar det finska samvetet och nationens kollektiva minne, skriver Gregor Flakierski.

Ett land av snö och aska av Petra Rautiainen
Översättning: Marjut Hökfelt
Norstedts

Andra världskriget var en massaker av aldrig tidigare skådat slag med minst 50 miljoner döda, väldiga flyktingströmmar och en närmast ofattbar materiell förstörelse. Ovanpå det Förintelsen med sex miljoner mördade i en industriell process, en fjärdedel av dem barn. Och som om det inte var nog så räcker det med att skrapa på ytan någonstans i periferin för att uppdaga nya ohyggligheter.

Man behöver inte leta särskilt länge. Grannlandet Finland har en egen historia under andra världskriget, som skiljer sig på ett avgörande sätt från de andra nordiska ländernas. Finnarna stred på Nazitysklands sida, ett faktum som inte bara är allmänt accepterat, utan rent av uppskattat av många – de kämpade ju mot kommunismen! Vilket tycks ursäkta om inte allt så det mesta.

Och Finland krigade ju bara för att återta det som Sovjet annekterade i vinterkriget. Låt gå att finska trupper fortsatte in på sovjetiskt territorium, och deltog bland annat i belägringen av Leningrad.

Men det var långt värre än så. Och det i självaste Finland.  Med utgångspunkt i detta har debuterande Petra Rautiainen byggt upp en skickligt konstruerad historisk roman, en mardrömsresa genom den totala tystnadens kultur, där alla döljer sina hemligheter, och ingen vet vem som egentligen är vem.

En obskyr myndighet med det avslöjande namnet ”Rasförbättringskommittén” arbetar idogt med att skapa en fullkomlig arisk ras i Finland. En organisation som anlitas för detta värv är Einsatzkommando Finland. Inte särskilt överraskande inspireras man av en viss doktor Mengeles djärva experiment.

Långt upp i nordligaste Lappland, i väglöst land, drivs ett antal fångläger. Där råder vedervärdiga förhållanden, fångar från när och fjärran, judar, serber, polacker, men också homosexuella och tyska och finska landsförrädare och rasförrädare tvingas till utmattande arbete i svår köld, det råder svält och misshandel, och ständiga arkebuseringar. Och experiment. Vilket faktiskt är olagligt under finsk lag.

Köp Poeter mot krig!

Stöd Ukrainas folk - Köp Poeter mot krig! 68 kr
Läs mer

Också samerna råkar riktigt illa ut. De ”undersöks”, mäts och fotograferas, också här förekommer experiment, och även steriliseringar. Något som inte upphör i och med krigsslutet, lika lite i Finland som annorstädes.

Romen bjuder på en oväntad upplösning som avslöjar lika mycket som den döljer.

Petra Rautiainen har åstadkommit en verkligt stark debutroman som utmanar det finska samvetet och nationens kollektiva minne.

GREGOR FLAKIERSKI
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr