Roman som inte håller måttet

Litteratur.
Ola Nilsson. (Fotograf: Sofia Runarsdotter)

ROMAN. En välvillig läsning skulle kunna vara att Ola Nilsson inte har försökt skapa psykologiskt djup, utan snarare en mörk saga, skriver Anna Remmets om den aktuella romanen Vittring

Vittring av Ola Nilsson
Natur & Kultur

Jag vet inte vad som är mest tröttsamt: klichéartade utförliga beskrivningar av kvinnlig skönhet i litteratur eller konstateranden att skönheten i fråga är sådan att den ”inte går” att beskriva. Den femtonåriga Sigrids skönhet är av den senare sorten får vi i alla fall veta redan på första sidan i Ola Nilssons nya roman Vittring. Dessutom är den tydligen den sorts skönhet som döljer ”en djup smärta”, hur en sådan nu ser ut. Efter ett avstamp i sådana litterära plattityder är inte förväntningarna direkt på topp när jag tar mig an resten av berättelsen om Sigrid och hennes pojkvän Ilian som bor i en liten jämtländsk by i mitten av 80-talet. Och det är också en av många stereotyper nedtyngd historia som Nilsson, tidigare belönad med Norrlands litteraturpris och Svenska Dagbladets litteraturpris, dukar upp här.

ANNA REMMETS
anna.remmets@opulens.se

 

 

 

Anna Remmets är litteraturvetare och frilansskribent och har skrivit litteraturkritik i bland annat Ord & Bild, Karavan, Astra, ETC och Brand. Hon är även en av två redaktörer för den finlandssvenska kulturtidskriften Horisont.

Det senaste från Litteratur

Sommar: Slutet

KORTPROSA. En lördag eftermiddag i september hittade Erik Skogh en samling absurd

Sommar: Stjärnan

KORTPROSA. En lördag eftermiddag i september hittade Erik Skogh en samling absurd
0 0kr