Normbrytande erotisk litteratur som befriar

Litteratur/Kultur.
Bildkälla: Laboccetta. Bildmodifiering: Opulens.

EROTIK. Jag kom själv in på erotik av en slump, men när jag väl skrivit min första novell kändes det helt rätt. Jag skrev om en tjej som penetrerar en kille med en strap-on, vilket jag själv aldrig läst om tidigare och det kändes så befriande, skriver författaren Malin Edholm.

 

 

Jag brinner för att skriva och erotik är en genre med möjligheter och utrymme för att experimentera – särskilt med rådande normer.

Erotiken har länge varit något skamfullt, något man håller för sig själv. Precis som romance har det klassats som ”tantsnusk”, särskilt av den finare litteratureliten i allmänhet och män i synnerhet. Men nu börjar vi se en förändring och ett uppsving! Många ger ut erotik och många lyssnar på det. När man öppnar Storytel känns det som att det finns något nytt varje dag.

Jag tror inte det går att prata om en helförändring vad gäller den stämpel erotiken har fått, många anser fortfarande att det är skamligt och kallar det ”fulkultur”. Men det är härligt att alla vi som vågar sluta lyssna till de rösterna istället skapar nya normer, där vi är öppensinnade och tar plats. Kvinnlig läsning har alltid nedvärderats och att läsa något som dessutom handlar om den kvinnliga, eller queera, njutningen är så klart föremål för negativ kritik. Nu slår vi sönder alla fördomar och gör det till en feministisk handling att skriva utförligt om den kvinnliga och queera lusten!

När jag säger att jag skriver feministisk erotik är det många som verkar anta att jag skriver för kvinnor, vilket jag så klart gör men inte uteslutande. Feministisk erotik handlar om att lägga fokus på kvinnlig och queer njutning och kvinnligt och queert initiativtagande. Det handlar framför allt om att inte utgå från den manliga blicken, vilken är normen i medier som porr och reklam. Feministisk erotik handlar även i mångt och mycket om samtycke, vilket kan tyckas givet i erotik i stort. Men tyvärr inte som jag upplevt det. Exempel på ickefemenistisk erotik är beskrivningar där det är tydligt att mannen besitter all makt och där ordval som ”lägra” och ”plöja” används.

Något av det roligaste med att skriva erotik är enligt min åsikt att just utmana normer. Inte ständigt upprepa den erotiska novellen med den smala undergivna tjejen och den muskulösa dominanta killen. Utan istället skriva queert och polyamoröst. Skriva om till exempel kåta, tjocka personer och låta dessa karaktärer ta plats. Nu kommer snart åtta av mina nuvarande tio publicerade noveller tryckas i en fysisk novellsamling och jag är väldigt glad över att omslaget pryds av en kurvig tjej.

Istället för att repetera skildringar av det normativa kärleksparet, där äganderätt och svartsjuka ofta beskrivs som sexigt känns det fint att skriva om sex som inte alltid behöver innehålla penetration, om någon som onanerar istället för att söka sig till en partner, eller en tjej som ligger med massor av människor utan en enda tanke på att det skulle vara fel eller skamligt.

Som bisexuell och inte smal blir det lätt så att jag skriver om karaktärer som liknar mig. Ibland är det skildringar baserade på verkliga situationer fast i vissa fall är det ren fiktion. Min andra novell Sexklubben i Mount Pleasant bara rann ur mig. Jag ville gärna gestalta något som jag upplevt under min tid i Vancouver. När jag skickade novellen till dejten som jag upplevde sexklubben tillsammans med så tyckte hon att det var väldigt kul.

Sex är privat, men det privata är politiskt, som det feministiska slagordet så fint lyder. Jag vill ifrågasätta den rådande binära könsmaktsordningen och anser att författare har ett visst ansvar för förändringspotentialen av normen via kulturen. Men för mycket kritik kan också döda lusten. Jag har en vän som får påminna mig: ”Politik är inte sexigt, dra ner på det”. Därför backar jag en aning och är mer normmedveten än normkritisk i erotiken.

Jag kom själv in på erotik av en slump, men när jag väl skrivit min första novell kändes det helt rätt. Jag skrev om en tjej som penetrerar en kille med en strap-on, vilket jag själv aldrig läst om tidigare och det kändes så befriande. En annan av mina noveller skrev jag under en tågresa och den handlar om att bli kåt och fantisera om främlingen som sitter bredvid, tur för mig att han inte tittade på min datorskärm …

Världens och litteraturens möjligheter blir så mycket större om man inte binds av det normativa. Fler människor representeras, nya karaktärer, nya konstellationer, sex som ofta inte gestaltas i litteratur. Jag ser fram emot att leka ännu mer med identitet och könsroller. Jag blir väldigt glad om människor läser erotik och inspireras till att testa något nytt, hitta sin njutning och utforska sin sexualitet.

MALIN EDHOLM
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr