Myhrelds marginalanteckningar: Om intresset för kändisars sexliv

Litteratur.
Collage: C Altgård / Opulens

SEX. Robert Myhreld funderar kring intresset för kända människors sexliv. Stora filosofers förehavanden tycks inte vara något undantag när det gäller spekulationer på det området.

Tips: Robert Myhreld har också ett Instagramkonto som heter just marginalanteckningar.

Att grotta ned sig i och spekulera kring (kända) människors sexuella preferenser, läggning och könsidentitet är inte ett fenomen exklusivt för litteraturen. Rykten, antaganden och slikt om andra personer fyller livet med mening nu när Gud är död och ingen objektiv mening står att finna. Vardagen skulle kännas urvattnad, som en äcklig whiskey utspädd med tio liter vatten bara för att göra den drickbar.

Ett praktexempel är en gammal bok skriven av en Gunnar Landtman om Immanuel Kant. En liten biografi om filosofen är naturligtvis på sin plats och vi får läsa om hans morgonrutiner och sådant. Fullständigt urtråkigt alltså. Som att titta på någon som tittar på målarfärg som torkar.

Intressant blir det först när han ägnar åtskilliga ord till den enda nödvändiga filosofiska frågan: gymnastiserade den käre Kant med en annan person någon gång mellan lakanen? Landtman skriver att ”det gifta ståndet ej passade för honom, ty i det enahanda kretslopp hans levnadsordning bildade kunde icke finnas någon annan medelpunkt än han själv och hans verk.” Vem har tid för kärlek när man ska skriva så komplicerat som möjligt på pin kiv. Förståeligt.

Med säkerhet skriver han att det var högst tvivelaktigt att någon av hans natur ”för vilken humaniteten som helhet var allt, egentligen hade kunnat hängiva sig åt känslan för en enskild person i den grad äktenskapet förutsätter.” Men, och här kommer vi till det man vill veta – var Kant oskuld när han trillade av pinnen?! Författaren tar hjälp av en viss Jachmann som med den enorma kännedom han besatt om Kants liv och leverne med bestämdhet kunde slå fast att han i sin ungdom faktiskt varit förälskad. Kan han då ha…? Ytterligare stöd får vi från Borowski som kort och gott sade sig veta att »Kant – hat geliebt.« På kylskåpet hemma har vi klistrat upp citatet bara för att påminna oss.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

En annan tysk filosof, Nietzsche, har det också spekulerats kring. Dog han av syfilis? Fick han åkomman på en offentlig toalett? Eller hade han verkligen ett sexliv? Slängde han sig kring hästens hals, som han enligt mytologin gjorde, av ren och skär kärlek till djur? Vad föredrog karln?

Och nu ska vi inte ens prata om drottning Kristina. Nu för tiden spekuleras det om att hon var lesbisk. Kanske transman? Mysteriet tätnar. Min fru sade också med största säkerhet att Marx ”låg med allt som rörde sig.” Ändå kom hon med förbehåll. Fegis. Hon ville ha källgranskning. Sådant jobbar vi emellertid inte med.

Nu har ni något att fundera på.

Tips: Robert Myhreld har också ett Instagramkonto som heter just marginalanteckningar.
ANVÄND DENNA!
ROBERT MYHRELD
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr