Med en feministisk och samhällskritisk agenda

Litteratur.

 

Bild: Aftonbladet.

UNIVERSALGENI. ”Under alla ironiska och till synes enkla skämt finns naturligtvis ett allvar, som alltid i bra humor. Vad i helvete är naturlig skönhet? Varför denna strävan och fokusering kring naturen och det naturliga när hela världen är föränderlig? ”, skriver Carolina Thelin om Nanna Johanssons seriealbum.

Naturlig skönhet av Nanna Johansson
Ordfront Galago (2017)

Serieskolan i Malmö har frambringat några av våra, enligt min mening, bästa serieskapare. Nanna Johansson, Liv Strömquist och Sara Granér till exempel. När Liv Strömquist 2005 släppte sitt seriealbum Hundra procent fett banade hon väg för en ny generation kvinnliga serietecknare och på den vägen är det. De är geniala, jävligt roliga och alltid på tapeten. Med feministisk och samhällskritisk penna och pensel dissekerar de normer och konventioner.

Universalgeniet Nanna Johansson har med sina satiriska seriealbum, noveller, radio- och podcaströst fått mig att må bättre. Det är skönt att som omväxling få skratta åt jävligheter och galenskap och Johansson är, med sin ironi, en fena på att bena upp fenomen och aktualiteter. Naturlig skönhet är inget undantag.

Johansson har skapat en självhjälpsbok där hon vill få oss ”slappa deppon” att en gång för alla ta tag i vår livssituation. Den är indelad i kapitel som “Skönhet på utsidan”, ”Skönhet på Insidan” och “Naturen” med en salig blandning av goda råd och reflektioner eller bara helt random sjuk humor som “totalt omotiverade cartooneffekter i vardagssituationer”.

Hennes rekommendation att skaffa sig en “skrattjej” om man haft oturen att bara varit ihop med sura tjejer är på pricken, liksom “Killen med supernäpen flickvän berättar om sin flickvän (när hon är i rummet)”. Den spelberoende tonårskillen utan hyfs i “Tonårssonen tipsar” återkommer flera gånger. Alla föräldrars mardröm. Själv förekommer Johansson i “Ett riktigt jävla starkt sommarprat” där hon i bild ger en maffig beskrivning av hur hennes eget potentiella sommarprat hade låtit.

Naturlig skönhet är många gånger tokrolig, men också ojämn. Några bilder och serierutor känns mer som utfyllnad än helt genomtänkta. Men som helhet håller den definitivt måttet.

Under alla ironiska och till synes enkla skämt finns naturligtvis ett allvar, som alltid i bra humor. Vad i helvete är naturlig skönhet? Varför denna strävan och fokusering kring naturen och det naturliga när hela världen är föränderlig? Varför i hela världen går vi på alla idiotiska skönhetstips och lyssnar på tramsiga råd från plastiga programledare och kändisar? Och varför låter vi oss kuvas och förminskas av skitmän och skitnormer? Detta tror jag Johansson vill att vi ska fundera över.

CAROLINA THELIN
carolina.thelin@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Carolina Thelin

Det senaste från Litteratur

0 0kr