Handfast om ledarskap

Litteratur.
Janne Andersson. (Foto: Jeppe Wikström)

FOTBOLLSBOK. Det är en handfast bok om ledarskap och den kan läsas av många med olika bakgrunder, skriver Bo Bjelvehammar som läst Att bygga ett lag av Janne Andersson.

Att bygga ett lag av Janne Andersson
med Henrik Johnsson
Bokförlaget Max Ström

Janne Andersson är förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll, det blev han 2016. Året innan förde han IFK Norrköping till seger i Allsvenskan. Under nästan fyrtio år har han varit tränare/ledare för olika klubbar, små som stora. Initialt i de lägre divisionerna med lag som Alets IK och Laholms FK på sitt cv. År 2000 var emellertid Janne Andersson med som assisterande tränare i Halmstad BK åt Tom Prahl när klubben tog SM-guldet.

Janne Andersson är (och var) en synnerligen medioker fotbollsspelare, det insåg han snabbt. Men han kommer ihåg de helbruna läderbollarna med sömmar, lika kända som folkskolans björnklister med sin förföriska doft av mandel.

Han föds in i fotbollen och föreningslivet, där hela familjen är engagerad på skilda sätt och många olika arbetsuppgifter finns att utföra. För Janne Andersson är alla uppgifter lika viktiga – de små sakerna ska göras och det spelar ingen roll vem som gör dem. Det finns i hans ledarstil hela tiden en demokratisk ådra och en medmänsklig hållning och inställning. Allas insatser är lika mycket värda.

Frikostigt delar Janne Andersson med sig av sina tankar. Var och en får själv bestämma hur ett ledarskap ska utformas, men det är livsviktigt att ha en strategi och ständigt vara beredd på att anpassa sig och möta nya idéer från motståndaren. Det är nödvändigt att varje individ vet sina positioner och sina roller i skilda uppställningar. Han påpekar ofta att det primärt inte rör sig om fotboll, utan om ett arbete med människor. Att få varje individ att göra sitt bästa, att få alla att tillsammans arbeta för ett lag och uppnå något större. För att nå dit måste varje spelare inordna sig i ett kollektivt arbete – är man inte beredd att göra detta, då blir man inte en del av laget.

Det innebär inte att man saknar friheter, men att friheterna finns inom ett system där alla hjälper varandra. Särskilt tydligt blir det när man inte har bollen. Då gäller det att vara spelbar eller hjälpa till där det behövs. Detta gäller så väl på fotbollsplanen, som utanför. Alla ska hjälpas åt och utföra de uppgifter som krävs, exempelvis i umgänget med media.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

Välj om du vill ha nyhetsbrevet sex dagar i veckan eller på måndagar.
Anmäl dig

Det är en ganska enkel och rak ledarfilosofi där Janne Andersson upprepar två ord: ordning och reda, och dessa ska gälla i alla sammanhang. Bra rutiner, goda vanor och upprepningar krävs likaså genomgående. Då behöver inte dyrbar samlingstid ägnas åt bjäfs, alla vet vad de ska förhålla sig till och det skapar trygghet. Möjligen låter det tråkigt, men det är nödvändigt. Det går inte att förlita sig på pseudofilosofiska satser som att bollen är rund, eller att slump och tillfälligheter styr.

Att bygga ett lag är en handfast bok om ledarskap som kan läsas av många, med olika bakgrunder. Den flödar inte av fantasi och kreativitet och den saknar stora överraskningar – men det råder ordning och reda!

BO BJELVEHAMMAR
bo.bjelvehammar@opulens.se

 

 

 

 

Det senaste från Litteratur

0 0kr