Frostnupna tider

Litteratur.

FANTASY. “Det är hur de båda hanterar språket som ger innehållet det driv som drar in läsaren i berättelsen”, skriver Jessika Ahlström.

Snösommar – Kaiserarvet II av Kristina Hård
Mörkersdottir

Ett halvår har gått sedan kvällen då isorkanen drog in i samma sekund som Linus Kaiser tog sitt sista andetag. Stockholm och resten av Sverige är fortfarande i en onaturlig evig vinter där ingen modern elektronik eller teknik fungerar, där all värme och föda har blivit hårdvaluta och där ingen vågar lita på någon annan. Stockholm är ett iskallt helvete, där människorna långsamt antingen fryser eller svälter ihjäl om de inte hinner försvinna spårlöst under mystiska och våldsamma omständigheter.

Av de fyra huvudkaraktärer som den förra delen i serien, Kleptomania handlade om, finns nu tre kvar: Erik, Ingra och Halvar. I Snösommar fortsätter deras respektive upplevelser och historier att utspelas samtidigt som några nya karaktärer tillkommer, Tomas och Airis är några av dessa.

Finansminister Erik Skog befinner sig till en början i Rungstad i Danmark tillsammans med statsministern och de politiker som de har lyckats samla till en form av exilregering. Ingra ligger medvetslös under läkarobservation och har legat så sedan natten Linus dog. Halvar är kvar i Claudias närhet bland trollen. Tomas är kvarlämnad i Stockholm av Erik för att vaka över Ingras tillfrisknande och där befinner sig även Airis, Linus mystiska kärlek som plötsligt lämnade honom för att spårlöst försvinna.

Hårds sätt att skriva får mig att tänka på hur J. K. Rowling använt engelskan för att beskriva Harry Potters äventyr. Det långsamma tempo som Rowling skildrar mindre actionfyllda skeenden återfinns även i Hårds verk. Det är hur de båda hanterar språket som ger innehållet det driv som drar in läsaren i berättelsen. Författarens sätt att inspireras av folktron utvecklas vidare i den här delen av trilogin, jag gillar särskilt det avkopierade rättsläkarprotokoll som Erik Skog har i en tummad mapp. Det är sådana detaljer, precis som hur introduktionen av Airis görs, vilket ger läsaren mersmak för att läsa vidare.

Hårds vuxna saga är en av de mest intressanta och välskrivna av dagens svenska utgivning i den här genren.

Av Jessika Ahlström

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Litteratur

0 0kr