Sydsvenska sorgligheter

Litteratur
Jonas Bergh. Foto: Håkan Karlsson

HYBRIDROMAN. Jonas Berghs nya bok är en sorgesång över att allt förflyktigas, men också en berättelse om faderskap och mänskliga möten. Carolina Thelin har läst den.

Jag fastnar i Love will tear us apart av Jonas Bergh
Venaröd förlag 2018

”Love will tear us apart” av depprockpunkbandet Joy Division är en av mina favoritlåtar. Det är den också för poeten, romanförfattaren och kulturskribenten Jonas Bergh. Den börjar så, hans nya ”hybridroman” (en blandning av prosa och poesi), med dikten ”jag fastnar i Love will tear us apart”:

 

den vägen
vill du aldrig gå
men du måste gå den
den vägen
allt du aldrig får
men du måste gå den
baby baby baby

Berghs tidigare Landskronatrilogi (Och fortsätta vidare bort, En sång för Sonny och Karola och På väg till Charlotta Andersson) handlar om människor som på olika sätt hamnat snett i tillvaron. Speciellt männen, som är alkade och psykiskt sköra. Deras kvinnor antingen offrar sig för sina miserabla män eller tröttnar och bryter sig loss. I Jag fastnar i Love will tear us apart får vi på nytt träffa Jonte Sten, författarens alter ego till 50 procent enligt honom själv. Han dök upp för första gången i Och fortsätta vidare bort, en sorglig skildring av alkoholism i unga år.

Nu är Jonte äldre men kanske inte så mycket klokare. Han har två små älskade döttrar och en fru som precis lämnat honom. Tristessen och supandet har slitit sönder förhållandet, men Jonte älskar och vill så ohyggligt gärna ha henne tillbaka. Samtidigt får vi träffa honom både som barn och när förhållandet var nytt och mindre komplicerat. Det är en berättelse som utspelar sig i Malmö, runt Möllan och i Limhamn och i Landskrona, under barndomsåren i Borstahusen. En sorgesång över att allt förflyktigas men också en berättelse om faderskap och om mänskliga möten.

Jonas Bergh fastnar i gammal rock- och popmusik och i gamla vissångare. Många av dikterna börjar med ”Jag fastnar …” Själv fastnar jag i frustration över att Bergh har fastnat. Att romanjaget inte kommer vidare vare sig det handlar om musik, kraschat äktenskap, psykisk ohälsa eller missbruk. Men det finns ljusglimtar, och kanske han till slut växer upp och blir en starkare och gladare kille.

Jag fastnar i Love will tear us apart släpps i handeln den 16 april, men kommer redan nu på lördag att presenteras tillsammans med tre andra aktuella böcker när Kulturscen Opulens har premiär i Lund.

CAROLINA THELIN

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Carolina Thelin

Carolina Thelin är bibliotekarie och dramapedagog. Hon har tidigare arbetat som teaterlärare men är nu bibliotekarie och kultursamordnare i Svalövs kommun. Carolina har genom åren också skrivit för olika tidningar och fanzines samt författat en metodbok om sex- och samlevnadsundervisning inom gymnasiesärskolan, utgiven av Malmö stad.

Det senaste från Litteratur