Noterat: Staty över slavhandlare slängd i havet

Kultur

Noterat

OMVÄRDERING. I brittiska Bristol dras en staty föreställande en man, Edward Colston, ner ungefär på samma sätt som statyn av Saddam Hussein. Den kastas sedan i havet. Colston blev rik genom slavhandel med över 100 000 slavar. Många dog på skeppen vid överfarten. På fundamentet till statyn stod: ”Rest av Bristols medborgare till minne av en av stadens mest dygdiga och kloka söner”. Colston fick ett rykte som filantrop eftersom han skänkte en del av pengarna han tjänat på slavarna till välgörenhet.

Mordet på George Floyd har öppnat ögonen på många också i Bristol. Det blir omöjligt att sätta tillbaka ”människovännen” på fundamentet igen. Statyn kommer förmodligen att fiskas upp och återställas på ett museum.

Lars Borghem

LÄS FLER NOTISER

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

Essä: Vithetskritik

ESSÄ. Filip Hallbäck skriver, med utgångspunkt i kuppförsöket i Washington DC, om