Noterat: Britain Got Talent? Not enough…

Kultur.

ANVÄND DENNA! Noterat_vinjettbild_Opulens_noterat
MEDBORGARSKAP. En rolig engelsk tidningsrubrik har upprepats nästan till leda: ”Dimma över Engelska kanalen: Kontinenten avskuren” (en variant är ”Europa isolerat”). När Brexit nu är ett faktum finns det en viss sanning i kvickheten, särskilt om man vänder på den. Snart eller kanske redan är bekymren akuta för de engelsmän som medan de ännu var EU-medborgare skaffade hus i Frankrike, Italien och södra Spanien – nu får de skynda hem till trängseln.

Men skam den som ger sig, ännu fler får säkert plats. Politikerna i de förenade drottningdömena försöker nu, som inrikesministern Priti Patel enligt BBC just meddelat, locka till sig en exklusiv utländsk elit med gratis medborgarskap. Med gröna kort-lotterier riskerar man att få in kreti och pleti, bort det.

I stället blir det fritt inträde för folk som redan vunnit en Oscar, en Grammy, en Bafta eller tilldelats ett Nobel- eller Holbergspris (fast inte en August). Men i fråga om prisvinnarkategorin som har Hugo Boss namn har de fiffiga engelsmännen kort minne: på 30-talet och under kriget tjänade han miljoner på uniformer åt SA, SS och Wehrmacht, sydda av östeuropeiska slavarbetare. Vad var det inrikesministern hette? Pretty Pathetic?

Ivo Holmqvist

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr