Från kulturparasiter till gängkriminalitet och thrillerhybrid

Kultur.
Opulens chefredaktör Stefan Bergmark. (Collage: C Altgård / Opulens)

FÖRSLAG. Chefredaktör Stefan Bergmark ger tre lästips från Opulensveckan.

1.”Under mina 25 år som på ett eller annat sätt verksam förmedlare av musik, humor och andra kulturuttryck har jag blivit snuvad på pengar och förd bakom ljuset genom falska förutsättningar. Men detta, att få ett långfinger upptryckt i ansiktet av någon man bidragit gratis till, är bland det värsta jag har varit med om.” Utifrån egna upplevelser skrev Gussy Löwenhielm i tisdags om vad han kallade kulturparasiterna och vilket problem de är i branschen.

 

2. Gestaltningen av gängkriminalitet i svenska filmer och tv-serier har kommersiella bevekelsegrunder. Filmskaparen och filmvetaren Daniel Lopez Nelson efterlyste i onsdags samma självkritik av våldsromantiken som den pågående debatten om kulturjournalistiken men i sin egen bransch.
3. Vad som till en början känns som en utdragen novellfilm utvecklar sig till en nagelbitande hybrid mellan thriller och sorgesång, menade Karolina Bergström i fredags om Shop i regi av Jesper Klevenås. 
STEFAN BERGMARK
red@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.