Diana stjärnan i nya “The crown”

Kultur.
Elizabeth Debicki som prinsessan Diana i “The crown” (foto: Netflix)

DRAMA. Kungligheterna skildras som instängda i “systemet” när Netflixsuccén “The crown” når 1990-talet, drottning Elizabeths värsta tid som regent. Men den stora stjärnan i säsong fem är prinsessan Diana.

“The crown”, säsong fem
Betyg:
Opulens betyg 4
Genre: Drama.

Premiär: Alla 10 avsnitt släpps 9 november 2022 på Netflix.
I rollerna: Imelda Staunton, Dominic West och Elizabeth Debicki, med flera.
Serieskapare: Peter Morgan.

Det är nära nu. I början handlade Netflixsuccén om något som hände för 70 år sedan: Churchill, imperiet och en ny ung drottning. Som en saga. Men nu är det så nära i tid att målgruppen för serien har läst om det som skildras i kvällstidningar, böcker och Svensk Damtidning när det hände. Det gör det hela än mer kittlande och det känns nästan lite förbjudet att kika in i den kungliga familjen.

Det skapar också förväntningar som serieskaparen Peter Morgan måste parera. Vissa historiska händelser som alla känner till måste med, även om det kanske inte håller rent dramaturgiskt. Men i grund och botten fortsätter serien att leverera på mycket hög nivå.

Värsta perioden

Redan det första avsnittet har skapat rubriker i Storbritannien sedan “The crown” dragit upp historien om när dåvarande prins Charles försökte få sin mamma drottningen att abdikera med hjälp av premiärminister John Major. Det vill han säkert glömma som nybliven kung, 30 år senare.

När säsong fem börjar är det 1990-tal, den värsta perioden under drottning Elizabeths regenttid. Hovet måste banta så lyxjakten Britannia får ankra för gott, slottet Windsor brandhärjas och så separerar Charles och Diana.

Alla huvudpersonerna, gestaltade av en helt ny ensemble, skildras som instängda. Drottningen (Imelda Staunton) i sin åldrade kropp, prins Philip (Jonathan Pryce) i äktenskapet, prins Charles (Dominic West) i sin hopplösa roll som den evige kronprinsen och prinsessan Diana (Elizabeth Debicki) som jagat villebråd efter separationen från Charles.

Men trots farhågorna porträtteras kungligheterna för det mesta sympatiskt. De vill inget illa, är bara inlåsta i ett “system” som kväver dem.

Omöjlig roll

Stjärnan i den femte säsongen är Debicki i en egentligen omöjlig roll. Vem kan spela en så mytomspunnen person? Men hon är så självklar i sin gestaltning av “folkets prinsessa”, inte bara porträttlik utan ner till minsta manér. Det är en otrolig skådespelarprestation.

Avsnitten som fokuserar på Diana är också de bästa. Det är rena thrillern när hon tror sig vara avlyssnad av säkerhetstjänsten eller ger den numera ökända BBC-intervjun om sitt liv efter äktenskapet. Först härom året kom det fram att BBC-reportern lurat henne med falska uppgifter.

Även Dodi Fayed blir introducerad, men själva bilolyckan som tar Dianas och hans liv i Paris 1997 får vänta till nästa säsong. 1990-talet är tillräckligt dramatiskt i “The crown” att det räcker och blir över.

“The crown”, säsong fem
Betyg:
Opulens betyg 4
Genre: Drama.

Premiär: Alla 10 avsnitt släpps 9 november 2022 på Netflix.
I rollerna: Imelda Staunton, Dominic West och Elizabeth Debicki, med flera.
Serieskapare: Peter Morgan.

Mikael Forsell/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Kultur

0 0kr