Kontext som ökar konstens värde

Konst.
Nyligen såldes verk av den hittills okände Francois Pierre Portin på auktion. Bilden är en beskuren och inramad skärmdump från sidan där Crafoord auktioner presenterar konstnärskapet. (Foton i bilden: Crafoord auktioner)

AUKTION. Nyligen såldes verk, på auktion, av en fram till i år helt okänd svensk konstnär. Slutpriset blev över fyra gånger mer än utropspriset. Detta beroende på verkens historia. Ida Thunström skriver idag om det ekonomiska värdet i ett narrativ.

En konstnär kan leva ett helt liv utan att få sina verk exponerade. Det finns, till skillnad från om du har ett så pass socialt jobb som brevbärare, alltid en inneboende risk med att ha konstnär som yrkestitel. Det kan innebära att aldrig riktigt få någon uppskattning utifrån.

IDA THUNSTRÖM

ida.thunstrom@opulens.se

Ida Thunström är konstnär. Vid sidan av sitt konstnärskap har hon regelbundet varit aktiv som konst- och litteraturrecensent och publicerat konstrelaterade texter för olika tidningar, främst kulturmagasin. Ida kommer ursprungligen från Stockholm och är verksam både inom och utanför Sverige.

Det senaste från Konst

Med bilen som konsthall

PUNKATTITYD. Maria Johansson har träffat Stockholmsbaserade Konsthall 323 som använder sig av
0 0kr