Konsten i samspel med litteraturen

Konst/Kultur.
Francis Bacon, In Memory of George Dyer (1971)

UTSTÄLLNING. Centre Pompidou, i Paris, visar en interaktiv utställning av den kontroversielle konstnären Francis Bacon. Hans över ettusen böcker inspirerade honom, vilket denna annorlunda utställning är bevis på. En av höstens kulturella höjdpunkter menar Opulens medarbetare i Paris, Anne Edelstam.

 

 

Centre Pompidou håller på att restaureras och moderniseras men är fortfarande aktivt och helt i sin tid. Internationellt har det expanderat med ett museum i Bryssel, Belgien, ett annat i Málaga, i Spanien, och snart ett i Shanghai, i Kinas kanske mest kulturorienterade stad.

I stället för att ordna en retrospektiv utställning med verk av Francis Bacon visas målningar han producerat mellan 1971 och 1992 tillsammans med den litteratur han uppskattade. Det kan låta besynnerligt men har visat sig vara ett lyckat projekt. Salarna med de ofta gigantiska och rätt morbida målningarna kontrasterar med mindre rum i varje sal där litteratur som inspirerat till hans verk läses upp i högtalare på franska och engelska.

ANNE EDELSTAM info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr