Chiharu Shiotas trådvärldar visas i Århus

Konst.
“Out of my body”. Chiharu Shiota, Invisible Line, ARoS Aarhus Kunstmuseum, 2022. (Foto: Anders Sune Berg)

KONSTUTSTÄLLNING. I sin nya konstutställning Invisible Line uttrycker den internationellt hyllade konstnären Chiharu Shiota teman som dödlighet, minne samt livets mystiska sammankopplingar. 

Invisible Line av Chiharu Shiota
ARoS Aarhus Kunstmuseum, Århus, Danmark
Utställningen pågår t o m 16 april

Internal Line av Chiharu Shiota (Foto: Anders Sune Berg)

Nu i vår går det att se verk av den japanska konstnären Chiharu Shiota på konstmuseet ARoS i Århus, Danmark. Shiota är en internationellt hyllad konstnär och hennes konstverk har visats på ett flertal internationella institutioner såsom Queensland Art Gallery of Modern Art (2022) och Mori Art Museum (2019).

Invisible Line presenteras i sex större installationer som ger  åskådarna en inblick i Shiotas trådvärldar. Utställningen speglar Shiotas långvariga intresse för dödlighet, minne och livets mystiska sammankopplingar genom de osynliga linjerna som vävs av erfarenheter.

– Utställningen är intensiv, kraftfullt personligt, kompromisslös, övertygande och omfattar det universella genom det särskilda. Shiotas verk utforskar livskraften som sträcker sig mellan människor, händelser och upplevelser, säger Rebecca Matthews, museichef på ARoS i samband med utställningen. 

– Det finns spänningar överallt i hennes arbete. Samt ett lugnt centrum. Vi är mycket glada över att få presentera flera olika aspekter av Shiotas oeuvre hos oss.

Last Hope av Chiharu Shiota (Foto: Anders Sune Berg)

Invisible Line uppmärksammar Shiotas ofta ödmjuka men alltid kraftfulla teckningar och målningar. En av Shiotas installationer – Last Hope (2022) – behandlar fenomenet förundran och är tänkt att höja åskådarnas humör. Och en av hennes sårbaraste – Light in the Darkness (2018) – förmedlar Shiotas kamp mot smärtan, förlusten och sorgen som uppstår under det trauma som en cancerbehandling innebär.

Chiharu Shiota är en japansk performance- och installationskonstnär född 1972 och uppvuxen i Osaka. Shiota, som är utbildad i Japan, Australien och Tyskland, sammanväver materialitet och psykets uppfattning av rummet med att utforska idéer som rör den fysiska kroppen. Det rör sig således om personliga berättelser om minne, territorium och alienation samt liv, död och relationer.

Hon är numera baserad i Berlin men håller konstutställningar världen över. Shiota har åtta utställningar under våren 2023 i bland annat USA, Italien och Indonesien.

Hennes konstverk fokuserar på att väcka känslor genom att sammanbinda vanliga föremål som skor, nycklar, sängar, stolar och klänningar och låta dessa ingå i enorma trådstrukturer. Hon utforskar känslor av ”närvaro i frånvaron” med sina installationer, men känslor presenteras också i skulpturer, teckningar, performancevideor, fotografier och dukar.

HAILEY NGO
info@opulens.se
 

 

Det senaste från Konst

0 0kr