AI kommer att förändra konsten

Konst/Kultur.
Collage: C Altgård / Opulens. Bildkälla: Pixabay.com

NY KONST. Precis som Photoshop skapade en generation av konstnärer som arbetade på ett helt nytt sätt med bilder som kommer framtidens AI-konstverktyg att skapa nya konstnärliga uttryck och bilder, skriver Mathias Jansson.

 

 

Sex konstnärer fick i uppdrag att skapa ett verk som var inspirerat av en samling med amerikanska abstrakta expressionister. En av deltagarna kallade sig för Cloudpainter och var en AI (en artificiell intelligens) som fick träna på samma material som de riktiga konstnärerna. Frågan är om du skulle kunna lista ut vilken tavla som var målad av en maskin?

Svaret är att det kan du inte. De senaste åren har AI tagit stora kliv framåt och finns nu integrerad i alla möjliga applikationer och funktioner i vårt samhälle. AI har blivit väldigt bra på att utifrån stora datamängder lära sig förstå, tolka och hitta mönster och samband. Finns det bara ett tillräckligt stort underlag i form av abstrakta tavlor så kan en AI utan problem lära sig att måla abstrakt konst.

Robbie Barrat är en amerikansk konstnär som använder AI för att skapa konst. Barrat har skapat en algoritm som en AI sedan har använt för att analysera 1000-tals konstverk av nakna människor ur konsthistorien. Ställer du målningarna som AI:n skapade bredvid målningar av den brittiska konstnären Francis Bacon kan det för ett otränat öga var svårt att se skillnaden. Både Bacon och AI:n målar förvrängda köttiga nakna människokroppar. Barrat har gjort algoritmen tillgänglig via öppen källkod, vilket den franska konstnärsgruppen Obvious har utnyttjat för att skapa en porträttserie av den fiktiva släkten Belamy.

Obvious lät en AI träna sig på ett tusental porträtt från 1500- och 1600-talen och sedan började AI:n skapa porträttkonst. Ett av verken Portrait of Edmond Belamy såldes 2018 för den osannolika summan fyra miljoner kronor på auktionshuset Christie’s. Tavlan är signerad med den algoritm som användes för att skapa verket. För tillfället är det en hype i konstvärlden och på konstmarknaden för AI-skapad konst. Det ska väl kanske tilläggas att även om det är en AI som skapar konsten är det människor som väljer ut vilken algoritm som ska användas och vilket material den ska träna sig på. Det material som man använder för att träna en AI är i sig problematiskt. Eftersom konsthistorien till största del består av konst skapad av västerländska vita män så kommer en AI att lära sig att bli duktig på att skapa konst som liknar den som är skapad av vita män. Vilket gör att kvinnliga och icke-västerländska kulturers perspektiv saknas i den samtida AI-konsten och att man riskerar att upprepa historiens misstag att exkludera vissa grupper.

Det finns många användningsområden där man kan använda sig av AI inom konsten. En AI kan analysera stora mängder data och till exempel hitta nya samband och kopplingar mellan olika verk och konstnärer som konsthistorikerna missat. Du kan också träna en AI att bli en ny Rembrandt. I projektet “The Next Rembrandt” lät en grupp forskare en AI studera Rembrandts porträttkonst och sedan skapa ett helt nytt porträtt som skrevs ut med hjälp av en 3D-printer för att efterlikna Rembrandts penseldrag. AI:n kom fram till att porträttet skulle föreställa en vit man med ansiktsbehåring, vara mellan 30 och 40 år gammal, med svarta kläder, vit krage och hatt, som tittade åt höger. Ser man tavlan så tänker man att det här kan nog vara en tavla av Rembrandt.

I framtiden kommer AI att kunna användas för att restaurera målningar och återskapa förlorade eller skadade konstverk. Istället för att en människa ska sitta och fylla i olika pigment och återskapa en skadad målning kan en AI och robot i framtiden sköta jobbet. Tekniken kommer med all säkerhet även att missbrukas och användas av konstförfalskare för att skapa trovärdiga förfalskningar, men en AI kan å andra sidan på samma sätt användas för att analysera konstverk och mycket snabbare än idag avgöra om det är en förfalskning eller en äkta tavla.

Stöd Opulens - Prenumerera!

Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 39 kr/mån eller 450 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!

Ett annat användningsområde av AI inom konsten är att skapa nya verktyg för att skapa bilder. På sidan thispersondoesnotexist.com ser du fotografier av människor som inte finns. Varje gång sidan laddas om ser du en helt ny person. Det är helt omöjligt att avgöra om det är en riktig person eller inte. Bakom projektet hittar man Nvidia, ett företag som är känt för att skapa grafikkort, men som även har en stor forskningsavdelning som riktar in sig på AI.

Nvidia har också skapat verktyget GauGAN, som är en ordlek bestående av konstnären Paul Gauguin och GAN som är en förkortning för Generative Adversarial Network, där två neurala nätverk tävlar mot varandra och lär sig av varandra för att hela tiden bli bättre. GauGAN är ett verktyg där även den mest obegåvade kan skapa helt realistiska miljöer bara genom att rita olika färgfält. Du väljer en textur som jord, himmel, skog eller vatten. Målar ett blått fält, ett grönt, en blå rand och så vidare, och sedan skapar AI:n ett fotorealistiskt landskap av dina färgfält.

Istället för att ägna timmar i Photoshop för att skapa landskap, personer eller miljöer kan man låta en AI göra samma jobb och bara ställa in vilken typ av landskap eller person som man vill att den ska skapa. Användningsområdet hittar man kanske främst inom reklam-, film- och dataspelsindustrin där man har behov att automatiskt kunna skapa stora mängder bakgrunder och personer. Men precis som Photoshop skapade en generation av konstnärer som arbetade på ett helt nytt sätt med bilder som kommer framtidens AI-konstverktyg att skapa nya konstnärliga uttryck och bilder.

MATHIAS JANSSON
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Konst

0 0kr