Dags för ny globalisering

Global.
Fotograf: Shahadat Rahman via Unsplash. Redigerat av Opulens

DIGITALISERING. Globaliseringen utvecklas vidare trots skrivelser om död, stopp och självförsörjning. Den nya globaliseringen handlar om större fokus på digitala tjänster och funktioner som underlättar för människor att samarbeta globalt.

Under det senaste året har globaliseringen, i betydelsen som ekonomiska och teknologiska flöden, ofta beskrivits som “död”. I samband med Covid-19 (koronaviruset) har det argumenterats att viruset innebär stopp för fortsatt globalisering. Istället menas det bland annat att framtiden kommer handla om mer självförsörjning i varje land.

Att globaliseringen vore död eller stoppad är dock felaktigt av flera anledningar. Dels eftersom globaliseringen hänger på den nya teknologiska utvecklingen samt med tanke på alla innovationer och sociala förändringar som sker i takt med pandemin. Det som faktiskt händer nu är att globaliseringen ändrar sin form.

Enligt en ny rapport från tankesmedjan European Center for International Political Economy (ECIPE) är fallet att “den nya globaliseringen” baseras på digitala tjänster, forskning och utveckling, information och idéer. Det märks bland annat i att fler människor använder Zoom, kryptovalutor och forskningsdatabaser samt arbetar hemifrån och handlar via digitala marknader.

Opulens Facebook

Follow Opulens Global on Facebook HERE!

Som det framgår i rapporten är fallet att handel med tjänster idag utgör 20-25 av den totala världshandeln och att multinationella företag expanderar sina avdelningar för forskning och utveckling. En stor andel av de digitala tjänsterna används i Afrika där fattigdomen har minskat och välstånd ökat för varje år innan koronaviruset.

I takt med pandemin har det blivit mer politiskt populärt att tala om “globaliseringens död” och “avglobalisering” (deglobalisation). Saken är dock att globaliseringen kommer att fortsätta utvecklas vidare och hitta nya former i samband med den fjärde industriella revolutionen där processer som robotisering, digitalisering och automatisering står i fokus. Det innebär även att fler människor kan involveras i globala processer och samarbeta med syfte att lösa gemensamma problem och utmaningar.

Om du tycker att denna artikel är intressant kan du stödja skribenten genom donationer via:


Swish: 0762345677

PayPal: lauvlad89@anders-tidstromgmail-com

Seeds: vladlausevic

Bitcoin:

Vlad-Bitcoin
Vladan Lausevic
Vladan Lausevic
vladan.lausevic@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Global

The parrot

I live in a cage, and I have lived in it for
0 0kr