Poetens enkla trick

Underskruvat.
Collage: C Altgård / Opulens

MAKT. Idag vill Iodine Jupiter delge våra läsare ett enkelt tips för att skriva dikter.

I den här underskruven vill jag ge läsaren ett enkelt tips för att skriva poesi. Utgångspunkten är ett citat ur den idag spårlöst försvunna science fiction-boken Mitt liv i rymden av pseudonymen Fredrik Graal (utgiven på Space furniture books, Älmhult, 1968): ”Att vara en lokalproducerad individ är bättre än att vara en grönsak från månen. Nåväl, kanske inte riktigt. Att härstamma från rymden är värt.

Med radbrytningar från en prosatext uppstår läspauser, rytm och texten känns längre. Eftersom många poeter tar betalt per bokkilo gör de boken tjock, fet och fin. En lönsam affär för många skriftställare. Tricket är att få det att se ut som poesi med en smart uppställning. Så här förvandlas prosacitatet härovan till dikt med tillagd titel:

LOKALPRODUCERAD

att vara en lokalproducerad
individ
är bättre än att vara en grönsak
från månen
nåväl
kanske inte riktigt
att härstamma från rymden
är värt

ANVÄND DENNA!
IODINE JUPITER
iodine.jupiter@opulens.se

iodine Jupiter är skriftställare med tematiska verk inom dramatik, musik och litteratur. En satirisk ton är ofta vapnet som riktas mot vår tids idioti. Bakom titlar som Dom dödas pornografi och Obscen sanning ryms både skönhet och civilisationskritik. En senare publikation i denna anda är En tjänstemans meditationer.

Det senaste från Underskruvat

0 0kr