Mot stjärnorna genom svårigheter

Underskruvat.
Collage: C Altgård / Opulens.

VACCIN. “Tänk på hur skönt det kommer att bli att krama barnbarnen om bara tre veckor. Om du vänder vid dörren för att du inte vill ha Astra Zeneca, ska du veta att du tar tid från någon annan! Denna någon skaffar sej kanske covid medan hen väntar på Astra Zeneca. Kanske dör hen och får då inte krama sina barnbarn.” Elena Dahl talar landets alla mormödrar tillrätta.

Aldrig har vägen tillbaka till det normala varit kortare än i dag, i varje fall om man är en mormor. Viktigt att veta: varje normal kvinna i ålder 70+ är en Mormor, även om hon bara är en farmor. Vete katten förresten vad du egentligen är, du kan vara både och, eller ingetdera, en pensionär, kort sagt, ja, en sån där över 70, som dör i covid-19, inbilla dej inte att du klarar dej, även om du har klarat dej ett drygt år utan vare sej covid eller dina barnbarn, nu klarar du dej inte en dag till, våra matematiska modeller bevisar det. Du gör väl inte anspråk på att vara någon amatörmatematiker, eller har jag fel? Förståndig som du ser ut att vara för din ålder.

Som sagt, din väg tillbaka till barnbarnen är utstakad. För att krama dem – det är väl det enda som du önskar innan du dör? – måste du ta Astra Zeneca vaccin, nej jag ville bara säga att du måste ta vaccin. Dina barnbarn kan vara stora eller små, visst sant, de kan ha fyllt 30 – men vi låtsas att de är små lintottar, nej, fan, de är förstås multikulturella mörkhåriga lintottar, men kramas skall de! Vad jag vill säga med detta – mormor, det är allvar. Du måste ta ditt vaccin. Vad sa du – att du vill ta ditt vaccin? Så bra! Gammal är du men inte dum. Uppriktigt sagt var jag rädd att du var vaccinmotståndare.

Frågor? Vi svarar på alla dina frågor. Vilket vaccin kommer du att få? Det talar vi inte om förrän du är där, du behöver bara vara på plats en kvart innan du får din spruta i armen. Vilken arm? Det får du självklart välja själv. Vilken sort, frågar du igen? Det kommer vi inte att tala om för dej.

Astra Zeneca, ska fasas ut, inte för biverkningarnas skull, nej-nej-nej-nej, utan för att firman inte levererar.

Glöm inte legitimationen, jag vet att du börjar bli lite glömsk. Och vänta, vänta! Om du vänder vid dörren för att du inte vill ha Astra Zeneca, ska du veta att du tar tid från någon annan! Som inte får krama sina barnbarn, bara för att du varit självisk och vill krama dina, nej, för att du är dum mot ditt eget kött och blod och inte vill krama dem NU, när du äntligen fått chansen. Denna någon skaffar sej kanske covid medan hen väntar på Astra Zeneca. Kanske dör hen. Och det är ditt fel och ingen annans.

Och vi måste slänga din dos av Astra Zeneca, som ska fasas ut, inte för biverkningarnas skull, nej-nej-nej-nej, utan för att firman inte levererar, det har du väl sett på tv? Kontraktet med Astra Zeneca är uppsagt.

Vad då? Säger du att vi hela tiden kastar en massa doser? Vad har det med saken att göra? Välj Astra Zeneca. Per aspera ad Astra, sa grekerna, och romarna med. Det betyder ”Mot stjärnorna genom svårigheter”. Det sa både Vergilius och Zeneca, nej fan, han hette visst Seneca. Så där. Duktigt, mormor. Kavla upp ärmen. Slappna av och tänk på hur skönt det kommer att bli att krama barnbarnen om bara tre veckor. Vad säger du? När du får träffa din pojkvän om han är vaccinerad? Du får träffa vem du vill, utomhus, två meters avstånd gäller.

Vad då för pojkvän förresten? Vi talar om barnbarnen. Om hur glad du kommer att bli. Du slipper dö i den där hemska covid som du inte visste något om bara för ett och ett halvt år sedan.

Du får en spruta Astra, helt gratis, sen en till, eller en annan spruta, en sån där Pfizer som ni alla vill ha, två sprutor och en tredje som boostar de två första, uppdateringar för mutationer. Astra läcker som en sil. Vad nöjd du kommer att bli. Ett genomsnittsdu har i genomsnitt 19 år kvar på denna jord. Fast döden är förstås en del av livet. Även ett genomsnittsjag skall någon gång dö, fast du har naturligtvis svårt att tro det. Inte underligt. Det har jag med. Slappna av!

ELENA DAHL
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Underskruvat

0 0kr