Vad är ett domännamn?

Sponsrat.
Foto: Ron Lach

Begreppet domännamn är något som de flesta av oss möjligen redan träffat på. Vad är ett domännamn och hur skaffar du dig ett sådant? Det här inlägget kommer att försöka besvara dessa två frågor.

Först börjar vi med definitionen. Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet som gäller på nätet. Domännamnet är just vad du typar in i din webbläsare för att komma till en viss sida. Det är adressen som leder dig till olika digitala platser.

Varje domännamn har en sifferkombination bakom sig. Den kallas för en IP-adress, som i sin tur används av datorer när de kommer i kontakt med varandra.  IP-adressen innehåller siffror, men för att underlätta för människor att använda nätet i sin vardag så har de här siffrorna omvandlats till ett domännamn.

Varför behöver du ett domännamn?

Ifall du vill registrera en sida på nätet behöver du ett domännamn. Via det kan människor som befinner sig på nätet hitta dig. Utan ett domännamn kan du inte bygga en sajt eller lägga upp innehåll. Majoriteten av alla organisationer har faktiskt ett domännamn. Allt från statliga organisationer, privatägda företag och stiftelser har ett eget namn på nätet. Varje land har en toppdomän. Vad betyder det? Jo, om en sida avslutas med .se så betyder det att det är en svensk sajt. Ifall ett domännamn avslutas med .uk så betyder det att det är registrerat och giltigt i Storbritannien.

Här ska vi även understryka att det även finns de så kallade generiska toppdomäner. Några bra exempel är domännamn som avslutas med .com och .org. Vem eller vilka organisationer som får lov att registrera ett domännamn under de olika domänerna varierar. En del domän är öppna för alla, medan andra kan ha strikta krav.

Hur skaffar du dig ett domännamn?

Vill du ha ett domännamn så kan du köpa dig ett. Ett sådant inköp betyder att du registrerar domännamnet du bestämt dig för hos en domännamnsregistrator. En registrator kan vara ett webbhotell. De flesta av Internetstiftelsens återförsäljare kan även erbjuda dig ett webbhotell. Det finns även topplistor som listar det bästa webbhotellen 2022.

Observera att du behöver hitta en ledig domän vilket kan kännas lite svårt då det finns över 146 miljoner registrerade domäner världen över. Vad kan hjälpa dig i det här sammanhanget? Jo, du kan hitta ett unikt namn för din domän, ett namn som ingen annan tänkt på tidigare. Det är åtminstone en liten garanti på att domännamnet kan vara ledigt.

Det finns gott om olika guider och information angående hur du kan skaffa dig ett domännamn. Titta gärna på nötet efter tips och råd om du måste skaffa dig ett domännamn. Förutom guider och info så finns det även företag som kan ta hand om hela processen åt dig. Du kan med andra ord anlita en firma som hittar ett ledigt domännamn som passar dig, skaffar ett webbhotell och registrerar domänen på rätt sätt. Ett smart tips är att titta på jämförelsesidor där sådana typer av tjänster sammanställs mot varandra. Där kan du lätt ta reda på kostnader och kvalité på de erbjudna tjänsterna.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.