Så går du tillväga för att hitta tillgängliga studentlägenheter

Sponsrat.

I SAMARBETE MED PARTNER. Det blir allt mer populärt att söka bostad i form av studentbostäder, däribland studentlägenheter. I och med att detta är en bostadslösning som de allra flesta städer, inte minst studentstäder, erbjuder dig som student kan det vara ett mycket bra alternativ att vända sig till. Genom att som studerande ansöka om en studentlägenhet kan du inte bara öka dina chanser om att få tillgång till en bostad, utan du kan även öka dina chanser om att få tillgång till en bostad som passar dig.

Studentlägenheter är ofta bra placerade, relativt billiga, inte allt för stora, och många gånger även väldigt sociala. De är alltså specifikt anpassade för dig som student! Däremot är det inte en självklarhet att du som student vet hur man hittar tillgängliga studentlägenheter. Ta del av våra tips så ska du se att även du kan hitta en bostad!

Olika studentbostäder

I olika städer och kommuner runt om i Sverige kommer såväl utbudet som efterfrågan av studentbostäder se väldigt olika ut. Somliga städer har otroligt många alternativ att tillgå, men som på grund av hög efterfrågan endast kan erbjuda ett begränsat ledigt utbud. Andra städer har inte särskilt hög efterfrågan men inte heller ett särskilt stort utbud.

Däremot är det ett faktum att du som student alltid bör söka upp möjliga bostadslösningar då du ska studera i en viss stad – i de allra flesta fall finns det någon form av studentbostad.

Det kan finna studentbostäder i form av kollektiv, delade boenden, studenthem och så kallade studentkorridorer. Eller så kan det finnas studentlägenheter, det vill säga egna boenden. Det beror helt på vilken stad det gäller och vad du ska plugga! Många gånger kan du dock ansöka om att få hyra en studentbostad innan det att du börjar på skolan.

Våra bästa tips – lediga studentlägenheter

Att ställa sig i en bostadskö för studentbostäder i den stad du ska börja plugga i är verkligen ett hett tips. Ju tidigare du gör det desto större blir chansen att du blir tilldelad eller får tillgång till lediga studentlägenheter eller andra boendelösningar. Så fort du fyller 18 år kan du registrera dig hos olika bostadsköer.

Däremot kan det ta en stund att få tilldelning av bostad via bostadskön, trots att du stått en tid – att ta till andra knep kan alltså vara nödvändigt! Speciellt om du ska flytta till en av de mest omtalade studentstäderna där efterfrågan på dessa bostäder är riktigt hög.

Ett sådant knep är att vara aktiv i ditt sökande, fast på olika sätt. De allra flesta kommuner erbjuder dig som nuvarande eller framtida student att gå med i olika stiftelser, förmedlingar och föreningar för studentboenden, något som ofta kan hitta på kommunens hemsida. Många gånger kan även din valda skola erbjuda sådana grupper.

Om chanserna om att hitta rätt bostad fortfarande känns rätt låg kan vi tipsa dig om att anmäla dig hos olika bostadsuthyrningstjänster och plattformar. Där är det möjligt för dig som bostadssökande att söka dig fram bland alla olika tillgängliga hyresbostäder, det inklusive studentlägenheter och andra alternativ tillgängliga för studenter.

Det innebär att du som sökande kan skapa dig en helhetsuppfattning om hur utbudet i en specifik stad ser ut, vad som finns att erbjuda, samt hur du bör anpassa din standard för att kunna hitta en ledig bostad. Bevaka olika sökningar för att öka dina chanser om att hitta rätt!

Jag vill hyra ut min studentlägenhet

Det finns många som redan studerar på en viss skola och som bor i en studentlägenhet som under vissa perioder vill hyra ut dessa. Om detta gäller dig finns det gott om alternativ för att på bästa möjliga sätt hitta en passande hyresvärd.

Många av dessa bostadsuthyrningstjänster som vi nämnde ovan erbjuder dig som har en hyresbostad att annonsera på deras plattform. Det innebär att de som söker efter studentlägenhet kan komma att hitta din annons när de söker dig fram på sidan. Trots att många väljer att få via kommunen för att få bostad blir denna lösning allt mer populär!

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.