Låna pengar utan UC – vad gäller?

Sponsrat.

När du har gjort ett köp på avbetalning, ansökt om kredit eller tagit ett lån har det med största sannolikhet gjorts en kreditupplysning på dig hos UC. UC står för Upplysningscentralen och utför kreditupplysningar både för privatpersoner och företag. För vissa kan en kreditupplysning göra det svårt att få lån, framförallt om man har betalningsanmärkningar. Om du behöver hjälp med att jämföra olika lån utan UC kan du vända dig till Kreditium.se.

Vad ser man på en kreditupplysning från UC?

Till att börja med är det värt att nämna att upplysningen från UC innehåller olika uppgifter beroende på om du står som privatperson eller företag. I en kreditupplysning för företag ges en riskklass och riskprognos och upplysningen är i regel mer omfattande. Om du ska låna pengar gör du det dock troligtvis som privatperson, och i så fall innehåller en UC följande:

  • Inkomst två år bakåt
  • Kreditengagemang
  • Fastighetsinnehav
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo
  • Historik angående anmärkningar

Det går även att göra mindre omfattande kreditupplysningar där man exempelvis endast kontrollerar betalningsanmärkningar och skuldsaldo, eller där man kontrollerar den ansökandes adress.

Det mest relevanta att ta med sig här är att betalningsanmärkningar och skuldsaldo i princip alltid kontrolleras. Det är därför det kan bli svårt för personer med betalningsanmärkningar att få lån.

Vad är ett UC-Score?

Ditt UC-Score är en sammanfattning över din kreditvärdighet hos UC. Upplysningscentralen har tagit fram en tjänst som heter Kreditkollen där du kan se ditt eget UC-Score mot en kostnad. Om du vill arbeta med att höja din kreditvärdighet kan det vara en tjänst som är värd att ta en titt på, då du via denna tjänst får tillgång till samma information som de som gör en UC på dig.

Kan man få ett lån utan UC?

Ja, det går att få ett lån utan UC, men inte utan kreditupplysning. Det bör nämnas att UC och kreditupplysning inte är samma sak då det finns flera företag som kan göra kreditupplysningar än UC. Enligt konsumentkreditlagen är långivare skyldiga att göra en kreditupplysning på dig innan de godkänner ett lån, men det är inte alla som går via UC. Klara Lån gör exempelvis kreditupplysning via Creditsafe medan Flexkontot använder Bisnode.

Den kanske mer relevanta frågan blir då: finns det företag som lånar ut pengar till folk med låg kreditvärdighet? Svaret på den frågan är också ja, det finns företag som lånar ut pengar till folk med låg kreditvärdighet. Detta gäller framförallt för lån med lägre summor, och ofta högre räntor. Exempelvis kan det röra sig om SMS-lån. De långivare vi nämnde ovan tillåter lån till personer med betalningsanmärkning.

För- och nackdelar med lån utan UC

Innan du tar ett lån bör du alltid se över din ekonomi så att den klarar av en period då pengar ska betalas tillbaka. Du bör även räkna med att den totala summa du betalar tillbaka är högre än den summa du har lånat. Här är ett par fördelar och nackdelar med att låna pengar utan UC:

Fördelar med lån utan UC:

I en krissituation kan du få tag på pengar trots betalningsanmärkningar

Oavsett hur mycket man planerar kommer det i livet uppstår krissituationer. Du kanske förlitar dig på din bil i jobbet, och plötsligt en dag slutar den fungera och du måste ta den till verkstan. Du vet med dig att du har många betalningsanmärkningar, så ett lån med UC kan bli svårt. Ett snabbt lån utan UC kan då lösa denna krissituation.

Du behöver kapital för att förbättra din ekonomi

Det finns situationer då man behöver tillgång till likvida medel för att röra sig mot en bättre ekonomi. Om du exempelvis har varit arbetslös länge och dragit på dig många skulder, men nu ska på en viktig arbetsintervju som kan vara vägen mot en bättre ekonomi, då kan det vara värt att satsa på sitt yttre en aning, exempelvis i form av att köpa en ny skjorta och slips inför intervjun.

Du vill inte skada din kreditvärdighet ytterligare

Om din kreditvärdighet redan är låg vill du eventuellt inte att fler kreditupplysningar via UC görs då det skadar din kreditvärdighet ytterligare. Det kan i så fall vara värt att kreditupplysningen görs via en annan instans.

Nackdelar med lån utan UC:

Lånekostnaden är högre

Den totala kostnaden för lån blir alltid högre om den görs utan UC och återbetalningstiderna är ofta kortare.

Den potentiella lånesumman är lägre

Om du behöver tillgång till en större summa pengar går det oftast inte att göra utan en kreditupplysning via UC.

Jämför lån

Om du behöver få en överblick över vad olika långivare kan erbjuda dig kan du klicka in dig på Kreditium.se. Här ser du hur mycket du kan låna, hur hög räntan blir och om långivarna accepterar betalningsanmärkningar. Och hör gärna av dig till oss om du har några frågor om att låna pengar!

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.