Köp biljetter till museum – efter anslagsminskningen

Sponsrat.
Foto: Hulki Okan Tabak

I ljuset av den nyligen presenterade kulturbudgeten för 2023 har beslutet att avskaffa fri entré på statliga museer för vuxna över 19 år blivit en het potatis. Denna förändring, som träder i kraft efter årsskiftet, innebär en anslagsminskning på 99 miljoner kronor. Men vad innebär detta för den genomsnittlige besökaren?

Museibesök i en ny ekonomisk era

När man planerar ett besök till något av landets statliga museer kommer det nu att vara viktigt att ha med sig pengar eller ett kontokort. För de som är vana vid att bara strosa in på ett museum utan att tänka på entréavgiften kan detta vara en stor förändring.

Men det finns också en silverkantning i detta. Du kan även få cashback på ditt köp med kreditkort, när du använder kort från exempelvis Bank Norwegian eller American Express. Det betyder att varje gång du köper en biljett till ett museum med ditt kreditkort kan du få tillbaka en liten del av beloppet. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för de som ofta besöker museer eller andra kulturella institutioner.

Varför denna förändring gällande musem?

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) förklarade att beslutet om att avskaffa den fria entrén handlade om prioriteringar under ekonomiskt pressade tider. Med tanke på den globala ekonomin och de utmaningar Sverige står inför, har regeringen valt att omfördela resurserna, vilket alltså innebär en anslagsminskning på 99 miljoner kronor. Men detta beslut har inte mottagits väl av alla. Många inom kultursektorn har uttryckt oro över hur detta kommer att påverka besöksantal och tillgänglighet.

Fördelar med kreditkort vid museibesök

Förutom möjligheten till cashback kan ett kreditkort erbjuda andra fördelar. Många kort kommer med en inbyggd reseförsäkring, vilket kan vara användbart om du planerar en resa till ett museum i en annan stad eller kanske till och med utomlands.

Dessutom kan kort som Bank Norwegian erbjuda poäng för varje köp, som sedan kan användas för att boka flygbolag eller hotell. Och om du tankar bilen på vägen till museet med ditt kort på Preem, kan du dra nytta av ytterligare rabatter.

Att tänka på när du använder kreditkort

Medan kreditkort kan erbjuda många fördelar, är det viktigt att vara medveten om potentiella fallgropar. Var alltid uppmärksam på effektiv ränta och kreditgräns för ditt kort.

Se till att betala din faktura i tid, helst via e-faktura på internet, för att undvika onödiga avgifter. Och kom ihåg att medan cashback och poäng är trevliga bonusar, bör de inte vara den enda anledningen till att du använder ditt kort.

Slutsats

Även om avskaffandet av fri entré på statliga museer kan ses som en utmaning, erbjuder det också en möjlighet att tänka om och dra nytta av de fördelar som moderna betalningsmetoder kan erbjuda. Genom att använda ditt kreditkort klokt kan du inte bara spara pengar, utan också dra nytta av andra fördelar som reseförsäkring och lojalitetspoäng. Så nästa gång du planerar ett museibesök, glöm inte ditt kreditkort!

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.