Din puls skvallrar om din hälsa

Sponsrat.

Du har säkert hört det förut: Ju lägre puls, desto bättre form. Och det är helt korrekt. Pulsen är en nämligen en viktig indikator på din kropps fysiska hälsa.

Pulsen är ett uttryck för hur snabbt ditt hjärta slår. När ditt hjärta drar ihop sig för att skicka blod ut ur din kropp vidgas dina blodkärl kortvarigt. Detta är vad du känner som pulsen. 

Och det är viktigt att tillräckligt med blod pumpas runt i kroppen. Syret, som är nödvändigt för alla kroppens celler och processer, transporteras med blodet. Om din blodcirkulation är dålig så att inte tillräckligt med syre pumpas runt kan det vara farligt.

Mät din puls

Innan du kan bedöma om du har en normal puls måste din vilopuls mätas. Vilopulsen är hur snabbt ditt hjärta slår i minuten när du inte gör någonting. 

För mätningen kan du använda en pulsklocka, pulsbälte eller en blodtrycksmätare, men du kan också bara mäta med lång- och pekfinger.

Placera de två fingrarna på din hals eller handled. Räkna antalet hjärtslag på 15 sekunder och multiplicera med 4. Det är bäst att mäta vilopulsen på morgonen när du precis har vaknat och fortfarande ligger helt stilla i din säng.

Ta pulsen på din hälsa

I genomsnitt är vilopulsen för män 60 till 80 slag per minut, medan kvinnor är på 70 till 90.

Är din vilopuls högre än 100 slag per minut är det en god idé att vara uppmärksam på det och din hälsa.

Det finns nämligen ett mycket nära samband mellan din vilopuls och din förväntade livslängd. Slår ditt hjärta på högfart är det stor chans att du med tiden kan utveckla hjärt-kärlsjukdomar och få högt blodtryck.

Om din vilopuls är låg är det ett tecken på att du har bra form, låg energiomsättning och ett starkt hjärta.

Träna pulsen 

Konstigt nog – ska pulsen upp för att sänka din vilopuls, och här är motion din bästa vän. 

Om du tränar regelbundet kommer ditt hjärta först och främst att bli större och starkare. När hjärtat är stort kommer det att pumpa runt blodet mer effektivt i kroppen och behöver inte slå lika ofta. 

Dessutom kommer du efter träning att utsöndra färre stresshormoner och fler avslappningshormoner, vilket båda har en positiv effekt på din vilopuls. Samtidigt kommer det att orsaka mindre belastning på hjärtat, så risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar.

Även blodgruppen skvallrar

Pulsen är inte det enda som skvallrar om din hälsa.  Det gör din blodgrupp också. Forskning visar att man kan drabbas av vissa sjukdomar om man har en viss blodgrupp.

Enligt studier visar det sig att personer med blodtyperna A, B och AB löper 15 % större risk att dö i hjärt-och kärlsjukdom än personer med typ 0.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.