Det gäller att ha rätt byxor när man tränar yoga

Sponsrat.
Foto: Unsplash.com

De flesta som tränar, oavsett vad de tränar, vet att kläderna kan ha en avgörande roll i hur utövandet går. Vi skulle inte träna fotboll i hockeyutrustning och vi skulle heller inte spela innebandy i kläder anpassade för hästsport. Samma sak gäller för yoga. Rätt kläder är en viktig del av träningen.

Föreställ dig att du äntligen fått tid för en timmes yoga. Det spelar inte någon roll om du tränar i grupp eller ensam, i lokal eller hemma, inne eller ute. Det som spelar roll är att dagen äntligen lugnat ner sig och du har en timmes tid att lägga på ditt eget välmående.

Tänk dig vidare att du har obekväma kläder på dig. De är inte så elastiska som du hade önskat, de följer inte kroppens rörelser på ett naturligt sätt och de smiter åt där de inte ska smita åt. Det kommer påverka hela din yogatimme. Tiden du har reserverat på att investera i dig själv kommer rubbas.

Det är med detta i åtanke en god idé att köpa kläder som passar dig och som passar stunden. Ett bra linne och ett par sköna yogabyxor kommer man långt på.

Fokus är a och o

För att känna att man har haft ett riktigt bra och givande yogapass krävs det att man har fokus på rätt håll. Man måste lämna vardagen bakom sig och de problem man exempelvis upplevt på jobbet måste suddas ut för en stund. Yoga är meditation. Låter man en detalj störa så störs fokusen och den meditativa kvaliteten i yogan är borta.
Med detta i bakhuvudet förstår man snabbt att kläder och utrustning spelar en stor roll. Eller snarare att det är viktigt att det inte spelar roll, för så länge exempelvis kläderna inte märks så störs heller inte ditt fokus.

Avslappning är bara början

När du tränar yoga så vet du att avslappning är en stor del av passet. För att kunna tänja och utnyttja ens vighet behöver man behärska avslappningens konst också. Det är grunden i att nå längre än vad man först trott man kunde. Att kunna expandera den zonen av möjligheter man befinner sig.

Det spelar ingen roll vilken din motivation är när du tränar. Om det är att komma undan vardagen, minska din stressnivå eller att träna din kropp. Det som spelar roll är att du lägger din själv och ditt hjärta i övningarna. För att kunna investera i dig själv behöver börja med en insats. I detta fallet är insatsen att du fullständigt försjunker i övningarna.

Skillnaden mellan olika kläder

Det är stor skillnad mellan olika yogakläder och detta märks främst i yogabyxorna. Först och främst är det stora variationer mellan olika material. Det är viktigt att det andas och släpper ut svett och värme. Samtidigt vill man att det ska skydda mot kallare luft. Materialet ska följa kroppens rörelser men samtidigt hålla sig tight mot kroppen, det får inte säcka någonstans.

På vissa ställen av kroppen vill man att det ska sitta åt lite hårdare, på andra ska det precis bara följa kroppens linjer. Samtidigt har de flesta utövare av yoga höga krav på hur det ska se ut. Det ska vara rätt färger och skuret på rätt sätt. Vissa vill ha stora logotyper tryckta på, andra vill att de ska vara mer diskreta.

Slutligen kan vi konstatera att det finns många yogabyxor, men endast de som möter alla ens krav är bra nog. Så välj rätt, för din egen komforts skull och för att kunna få ut max av ditt yogapass. Det är din tid och du förtjänar det bästa.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.