Tungt och roligt om sopkrisen

Scen & film.
Stanna och kämpa – eller fly? Den frågan måste en familj ställa sig i filmen ”Costa Brava, Libanon” (foto: Folkets bio)

FILMPREMIÄR. En libanesisk familj splittras när de får en soptipp som granne. ”Costa Brava, Libanon” är en dramatisk och underhållande skildring av hur olika personer hanterar en kaotisk tillvaro.

Fakta: Costa Brava, Libanon

Genre: DramakomediPremiär: 21 januari

I rollerna: Nadine Labakim, Saleh Bakri, Yumna Marwan med flera

Regi: Mounia Akl

Speltid: 1 timme 46 minuter

Åldersgräns: 11 år

Plötsligt är de bara där – lastbilarna och arbetarna, och den stora explosionen som skapar en grop i det annars idylliska libanesiska landskapet.

Vi får veta att aktivisterna Souraya (Nadine Labaki) och Walid (Saleh Bakri) har lämnat det politiska kaoset i Beirut nästan ett decennium tidigare, för en självförsörjande tillvaro på landsbygden. Med sig har de två döttrar och en livsbejakande men döende farmor. Kontakten med omvärlden är begränsad, ingen av dem har en smarttelefon.

Men plötsligt söker civilisationen upp dem – eller i alla fall restprodukterna av den. För att råda bot på landets sopkris har presidenten nämligen beslutat om att anlägga en avfallsstation precis där familjens tomtgräns tar slut. Trots löften om återvinning och hållbarhet, bränns allting upp, och giftig rök sprider sig i dalen.

Man tänker kanske att ordet ”sopkris” mer hör hemma i en hetsig debatt i en bostadsrättsförening, än som en stor fråga för ett land. Men i Libanon har avfallshanteringen blivit ett verkligt hot mot såväl människor som djur och växtliv under de senaste åren, efter nedläggningen av en stor tipp 2015. Folksamlingar har demonstrerat mot hanteringen, och flera medier har rapporterat om hur stora berg av skräp har rests på Costa Bravas stränder.

I filmen blir den splittrade familjen en spegling av ett land i sönderfall, där var och en hanterar det yttre hotet på sitt eget sätt. En av de stora behållningarna i ”Costa Brava, Libanon” är den frispråkiga och punkiga farmodern, som alltid har en dräpande replik innanför rockärmen.

Även tvillingarna Geana och Seana Restom gör en stark gemensam insats som den yngsta dottern Rim: Ett barn med tvångstankar som försöker begripa vuxenvärlden.

”Costa Brava, Libanon”, som har utsetts till Libanons Oscarsbidrag, är en lyckad balans mellan allvar och underhållning. De svepande kameravinklarna skapar en poetisk känsla, oavsett om de visar orörd natur i soluppgången, eller ett sopberg med tillhörande giftångor.

Fakta: Costa Brava, Libanon

Genre: DramakomediPremiär: 21 januari

I rollerna: Nadine Labakim, Saleh Bakri, Yumna Marwan med flera

Regi: Mounia Akl

Speltid: 1 timme 46 minuter

Åldersgräns: 11 år

Sofia Sundström/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

Mörk humor

UKRAINAKRIGET. Med utgångspunkt i Volodymyr Zelenskyjs roll som president såväl i en

Duplantis flyger nära solen

DOKUMENTÄR. ”Born to fly” om stavhopparstjärnan Armand ”Mondo” Duplantis följer sportbiografins bekanta

Enastående fullträff

DRAMA. Höstens stora biodrama är en fullträff med enastående skådespeleri. ”Bränn alla
0 0kr