Starka filmer på kvinnofilmfestival

Scen & film.
En scen ur filmen ”Writing with fire” som visades under Ifema i Malmö.

IFEMA. Ingela Brovik rapporterar från Ifema, Sveriges äldsta kvinnofilmfestival som nyligen hållits i Malmö.

Ifema 2022 /International Female Film Festival
Malmö 9-12 februari

Ifema, Sveriges äldsta kvinnofilmfestival, arrangerades för 16:e året i rad i Malmö med film som för närvarande inte finns i svensk distribution. Det rör sig om filmer av kvinnliga regissörer som i år visade många olika berättelser om att förändra världen att inspirera biopubliken att inte ge upp.

En av de allra bästa, mest intressanta är dokumentärfilmen Writing with Fire i regi av Rintu Thomas och Suishit Ghosh. Deras film handlar om Indiens enda tidning som drivs av dalitkvinnor, Khabar Lahariya. Daliter rankas längst ner i kastsystemet i Indien.

Dessa modiga, tuffa kvinnor gör intervjuer via smartphones, skriver artiklar om makt och maktlöshet, avslöjar maktelitens korruption, våld mot kvinnor, livsfarligt arbete i gruvor som gör att arbetare dör. Tidningen har en miljon läsare på internet och på redaktionen finns många engagerade kvinnor som jobbar tillsammans mot förtrycket.

I en scen ser vi en ensam kvinna stå med sin smartphone framför provinsens högste ledare och intervjua, med viss mjuk ironi – och lyckas genomföra sitt arbete – trots en hotfull situation, med fullt av sura män runtomkring. Det är en film man inte kan glömma, en av alla de ovanligt starka filmer på årets Ifema, som har extra kraft detta år. Dessutom har filmen, glädjande nog, just fått en Oscars-nominering.

En scen ur Maixabel.

Maixabel, en spansk spelfilm i regi av Ician Bollain, bygger på verkliga händelser, om Maixabel Lasa, som förlorade sin man när han mördades år 2000 av ETA (en baskisk separatistisk rebellgrupp) i Spanien. Elva år senare får hon en förfrågan från en av mördarna (som sitter i fängelse) att han vill träffa henne och be om förlåtelse. Hon ställer upp på ett möte. Filmen visar en stark kvinna, suveränt gestaltad, som aldrig ger upp sin tro på en bättre värld. Det är en viktig film i vår tid.

Den tyska filmen Daughters/Töchter ( Döttrar) i regi av Nana Neul berättar om två medelålders väninnor, Betty och Martha som har problematiska fadersrelationer.

En scen ur filmen Daughters/Töchter.

De ger sig ut på bilresa med Bettys pappa, som bestämt sig för att han snart skall dö. Men vägen genom Europa till den plats som beslutats, får inte den avslutning som planerats. I stället får vi se en existentiell road-movie med svart tysk humor som pendlar mellan skratt och förtvivlan, med extra allt, i en liten sliten röd bil.

Ja, det är några av de utmärkta filmer som visats på årets Ifema, och som tillsammans med seminarier som ”Makten, marknaden och dokumentären” skapar nya perspektiv på framtiden för film, liv och drömmar om en bättre värld att ta med sig från filmfestivalen Ifema i Malmö och ut i världen.

INGELA BROVIK
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr