Sen nypremiär för Sjöwall/Wahlöö-filmatiseringar

Scen & film.
Sjöwall/Wahlöö-filmatiseringar som nu släppts på dvd.

FILM/DVD. “Hög tid att filmerna blir tillgängliga i bredare kretsar, efter att ha tillbringat årtionden i obskyritet.” Mats Kejonen har sett Uppdraget och Roseanna som har nypremiär 40 respektive 50 år efter att de gick upp på biorepertoaren.

 

Roseanna: 1967, Regi. Hans Abramson. Skådespelare: Keve Hjelm, Hans Ernback, Tor Isedal, Gio Petré m fl. Uppdraget: 1977, Regi: Mats Arehn. Skådespelare: Thomas Hellberg, Christopher Plummer, Per Oscarsson.

Sverige blev i slutet av april en deckardrottning fattigare. När Maj Sjöwall och maken Per Wahlöö skrev sin första bok ansågs deckare fortfarande vara skräplitteratur utan ambition att beskriva eller förändra det samhälle vi lever i. Deckare var brukslitteratur med billiga kartongpärmar som kunde läsas på tåget och sen slängas på perrongen. Paret ställde den bilden på ända genom att väva in sociala frågeställningar som en aktiv del av handlingen; ett stilgrepp som idag är så dominerande att det närmast är att betrakta som en kliché.

Många dödsrunor har skrivits över Maj Sjöwall och hennes gärning för deckargenren. Men hennes namn saknas fortfarande alltför ofta när den svenska litteraturhistorien skrivs – trots att kriminalromaner är Sveriges mest lästa typ av litteratur. Men nu har Maj Sjöwalls författarskap slutligen börjat få den uppmärksamhet det förtjänar.

MATS KEJONEN
info@opulens.se

 

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr