Nordic noir på tyska

Scen & film.
Louis Hofmann i ”Dark”. Foto: Netflix

TIDSRESA. Netflix har börjat producera tv-serier i Europa. Tyska Dark kombinerar science fiction med nordic noir. Clemens Altgård har sett den.

När Netflix bestämde sig för att satsa på att producera tv-serier lokalt i Europa blev Tyskland först ut med Dark. Det rör sig om en mycket ambitiös produktion med ett stort persongalleri och estetiskt tilltalande foto av Nikolaus Summerer. Hans kamera fångar mörka skogar, dramatiska regnskurar, dova färger och suggestiva ljussättningar. Till det ska läggas subtilt dyster och stämningsskapande musik av Ben Frost.

Dark bygger på ett synnerligen avancerat manus som laborerar med tre tidsplan. Handlingen utspelar sig 2019, 1986 och 1953. De olika tidsplanen förbinds genom att Dark handlar om tidsresor. Den skicklige regissören Baran bo Odar har effektivt iscensatt något som liknar ett kriminaldrama men egentligen visar sig vara något betydligt mer än så. Det skulle förstås inte fungera om skådespelarinsatserna inte var övertygande, men det är de. Och ja, alla talar tyska!

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

Det signaleras, nästan lite väl tydligt, redan i första avsnittet att tiden är ett huvudtema i den här serien. Initialt fick den mig annars att associera till David Lynch och Twin Peaks. Visserligen finns inget av David Lynchs absurda humor i denna tyska serie, men det finns andra komponenter som påminner om hans stilgrepp.

Handlingen tilldrar sig i det lilla tyska samhället Winden, där mycket av livet kretsar kring det kärnkraftverk som visas i närmast hotfulla bilder. Tidigt väcks frågan om huruvida en pojkes mystiska försvinnande på något vis har med kärnkraftverket att göra.

På sätt och vis kan Dark kännas som ett hopkok av komponenter från andra framgångsrika tv-serier, men den har ändå något visst som fångar mitt intresse. Speciellt skildringen av livet i Winden 1986 väcker känslor av ett slags igenkännande, även om jag levde i Sverige då och inte Tyskland. Det var året då Tjernobylkatastrofen inträffade och den kusliga stämning som uppstod kring olyckan i Sovjetunionen återuppväcks.

Här kombineras således ett science fiction-tema med en stil som genast kan identifieras som nordic noir. En dag tröttnar kanske den internationella publiken på nordiskt mörker, men än har den dagen inte kommit. Dark har redan gjort succé i länder som USA, Brasilien, Italien, Spanien, Frankrike och Turkiet. Nu är en andra säsong under produktion och jag ser med intresse fram emot den.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Clemens Altgård

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Scen & film

0 0kr