Liv till varje pris

Scen & film.
En säsong i Frankrike (Folkets bio)

FILMFESTIVAL. “Centralafrikanska republiken är fiktion, liksom hela Afrika!” Det säger Etienne från Centralafrikanska republiken till sin kompis Abbas i filmen En säsong i Frankrike, i regi av Mahamat-Saleh Haroum. Sverigepremiären gick av stapeln under sensommaren på Lilla Filmfestivalen i Båstad.

 
 

De två välutbildade männen från Centralfrikanska republiken är papperslösa flyktingari Paris, jobbar och håller på att bli hemma där. Men deras ansökan om uppehållstillstånd avslås – trots att de redan har skaffat relationer i staden. Det drabbar Abbas extra hårt, som. ensamstående far till två barn.

En av flera bra filmer om dagens läge för Europas papperslösa på Lilla Filmfestivalen i Båstad, liksom den isländska And breathe normally i regi av Isold Uggadottir. En film om vänskap mellan två utsatta kvinnor, en från Island och en från Guinea Bissau. En stark och egensinnig film som Folkets Bio nu har i sin distribution.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Folkets Bio fyller 45 år vilket Lilla Filmfestivalen i Båstad firar genom att visa fyra nya filmer från deras program 2018. Film som gör skillnad på den svenska biografmarknaden som mer eller mindre domineras av Hollywoodfilm. Därför behövs också Lilla Filmfestivalen i Båstad som i år visar trettio nya filmersom ger en spännande mångfald av världen utanför den anglosaxiska dramaturgins teman och berättartradition. Närvaro, som i Bo Widerbergs filmer med levande liv inför filmkameran. “Liv till varje pris” var hans motto och det syns tydligt i de filmklipp som startar invigningen av årets Lilla Filmfestival under ledning av Stefan Jarl, tillbaka som konstnärlig ledare för festivalen efter viss turbulens.

Efter invigningen delas årets Bo Widerbergstipendium ut till Fanni Metelius för hennes debutfilm Hjärtat, där hon själv svarar för såväl regi som manus och skådespeleri. En film som visats på många filmfestivaler runtom i världen efter urpremiären på Göteborgs filmfestival. Innan dess visades Homo Narrans, Henning Mankells “testamente” som han ville berätta för Stefan Jarl efter beskedet om sin svåra sjukdom. Filmen handlar om den berättande människan, homo narrans, och Henning Mankell talar om berättelsens kraft
att skapa liv.

Den danske film-och teaterregissören Carsten Brandts Den milda smärtan är en unik
världspremiär på Lilla Filmfestivalen i Båstad. En nästan fem timmar lång spelfilm om den danske författaren Thorkild Hansen(1927-1989), känd för sin kontroversiella bok om Knut Hamsun. En regissör, spelad av Carsten Brandt själv, har med sig elva års filminspelningar från Danmark, Frankrike, Italien och Egypten som han skall sammanställa till en poetisk film i en liten biograf i en fiskeby i nordvästra Skåne. En evighetsprocess som skapar ett speciellt förhållande till tiden. Dels den långa filmen i sig, dels den sensationellt långa tid det tagit regissören Brandt att göra filmen klar- 26 år!

Perspektiv fördjupas, förändras och kompliceras i en film som inte liknar någon annan man sett och därför passar bra på Lilla Filmfestivalen i Båstad.

INGELA BROVIK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr