Levande norsk historia i filmtappning

Scen & film.
Stillbild från filmen Den största förbrytelsen. (Foto: Studio S)

NORSK HISTORIA. Den största förbrytelsen berättar den sanna historien om en judisk familj i Oslo efter en bok skriven av Marte Michelet. Ingela Brovik har sett filmen.

Den största förbrytelsen. Regi: Eirik Svensson, med Jakob Oftebro, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, Kristine Kujath Thorp.

Den största förbrytelsen är en film som utspelar sig i Norge, april 1940 efter att tyska trupper ockuperat landet och arresterat ”olydiga”/icke-arier i läger utanför Oslo. Där hamnar en del av en judisk familj, tre söner och deras far, och då en av dem, känd boxare, inte lyder den norske nazisoldatens krav, straffas han genom att kastas in en lerig hage med grisar där han tvingas kyssa en stor gris i arslet.

Ett sådant spektakulärt straff har jag aldrig sett i film om andra världskriget. Men i denna film, Den största förbrytelsen i regi av Eirik Svensson, med fokus på motsättningarna mellan norska medborgare och deras civilkurage och norska nazister lierade med Tredje riket blir det extra påtagligt.

Filmen, som berättar den sanna historien om en judisk familj i Oslo efter en bok skriven av Marte Michelet, har en särskild stark närhet till historien som skildras med ibland drastisk visuell kraft, berättad med energi, lyhört om fascismens vardag i Norge på 1940-talet.

Det finns ingen ”historisk distans” i filmen, men däremot en intensiv närvaro som med sitt perspektiv lägger till en ny aspekt om andra världskriget som vi behöver idag.

Den största förbrytelsen. Regi: Eirik Svensson, med Jakob Oftebro, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, Kristine Kujath Thorp.
INGELA BROVIK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr