Glöm inte spypåsen

Scen & film.
Lauren LaVera som Sienna och David Howard Thornton som Art i “Terrifier 2” (foto: Nonstop Entertainment)

SKRÄCK. “Terrifier 2” har fått biopubliken i USA att kräkas och svimma. Det är en ultrabrutal slasher om en blodtörstig clown gjord på mikrobudget som har blivit en mindre succé. Bortom våldet finns också en nyskapande skräckfilm som leker med genrekonventionerna.

“Terrifier 2”
Betyg: 
Opulens betyg 3Genre: Skräck.
Premiär: 9 december 2022.
I rollerna: Lauren LaVera, David Howard Thornton, Jenna Kanell, med flera.
Speltid: 2 timmar och 18 minuter.
Åldersgräns: 15 år.

Mördarclownen Art är tillbaka. Ett år efter massakern i föregångaren återupplivas han på Halloween för att mima, spexa och tortera oskyldiga offer med rostiga verktyg från en svart sopsäck som han kånkar på tillsammans med sina hjärnspöken.

I “Terrifier 2” jagar han tonårstjejen Sienna och hennes lillebror Jonathan som haft det tufft sedan deras pappas självmord. På något sätt spelar Art en viktig roll i deras liv, men det är oklart hur.

Är Art en demon eller människa? Han verkar kunna teleportera sig från olika platser och röra sig mellan den fysiska världen till sina offers undermedvetna. En scen i “Terrifier 2” utspelar sig i en mardröm och en reklamfilminspelning för frukostflingorna “Art crispies” som består av getingar, rakblad och krossat glas.

Om du aldrig har hört talas om “Terrifier” är du inte ensam. Originalet — där Art stalkar två partytjejer — visades bara på fem biografer i USA en kort period under 2018, men har fått ett kultfölje bland skräckfans.

“Terrifier 2” har delvis finansierats av crowdfunding och ryktet om kräkframkallande extremvåld har hjälpt underdog-produktionen att tjäna in sin lilla budget med flera miljoner dollar. Samtidigt som skräckfilmer med stora marknadsföringsmuskler gått på bio (exempelvis “Smile” och “Barbarian”) .

“Terrifier 2” lever upp till sitt rykte att framkalla akut illamående. Våldet är som tur är förankrat i en grotesk mardrömslogik, där sönderslagna skallar, syraattacker och lek med maskätna döda djur verkar trovärdiga. De första fem minuterna är mest chockerande, men mikrobudgeten gör sig stundtals påmind när köttslafset blir för plastigt.

Skönhetsfläckarna kompenseras av Art, vars ondska blir värre av att han är mimare.

Art säger inget. Till och med skrik av smärta mimas utan ett pip.

Filmen utspelas i nutid, men vilar på 80-talsestetik i färg och musik, och leker med slasherkonventioner som blir skrämmande på nya originella sätt.

Det är roligt att se i en tid då vissa skräckfilmsserier, som “Halloween” och “Hellraiser” fastnat i en ironisk återupprepning.

“Terrifier 2” är inte en perfekt film, men ett av många tecken på att skräcken upplever en guldålder.

Glöm inte att packa spypåsen.

“Terrifier 2”
Betyg: 
Opulens betyg 3Genre: Skräck.
Premiär: 9 december 2022.
I rollerna: Lauren LaVera, David Howard Thornton, Jenna Kanell, med flera.
Speltid: 2 timmar och 18 minuter.
Åldersgräns: 15 år.

Kristoffer Viita/TT

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr