En serie för Blade Runner-fans

Scen & film.

Foto: Netflix

SCIENCE FICTION. En av vårens mer omtalade tv-serier på Netflix är Altered Carbon. Clemens Altgård har sett de första avsnitten.

Den påkostade produktionen Altered Carbon bygger på en cyberpunkroman av Richard K. Morgan som utkom 2002. Morgan har berättat att han fick grundidén till sin roman efter en diskussion med en buddhist angående karma och reinkarnation. I den framtid där serien utspelas kan mänskligt medvetande lagras i en ”stack” och sedan placeras i en ny kropp. Kroppen är alltså blott ett fodral för det digitalt lagrade medvetandet. Som inspirationskällor till berättelsens utformning har han angett Blade Runner, men också William Gibson och deckarförfattare som Raymond Chandler och Dashiell Hammett. Det är dock inte Morgan utan Michael R. Perry som skrivit manuset till tv-serien.

Grundstoryn i Altered Carbon kan beskrivas som en deckarintrig där Kovacs, med ett förflutet som rebell och hyperintelligent krigare, vaknar upp efter att hans medvetande varit fängslat i 250 år. Det visar sig att han blivit köpt och har ett uppdrag. Han ska lösa mordet på en av världens rikaste män, Laurens Bancroft, spelad av James Purefoy. Denne ytterst mäktige man lever förvisso igen i ett nytt ”fodral”, men vill komma åt sina fiender och den som mördade honom.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Visuellt har tv-serien lånat många element från Ridley Scotts film, och vid det här laget har de urbana mångkulturella miljöerna med en blandning av futurism och noir inte längre nyhetens behag. Ridley Scott skapade närmast ett mönster för hur dystopiska framtidsskildringar ska se ut på film och Altered Carbon följer i stor utsträckning den mallen.

Men det märks att teamet bakom Altered Carbon ändå ansträngt sig för att uppdatera Blade Runner-scenografin. Det och skådespelarinsatserna gör att jag ändå upplever serien som sevärd och vill se mer efter de första avsnitten. Så är Joel Kinnaman också mycket övertygande i huvudrollen som Takeshi Kovacs, en man som gradvis går från förvirring till grepp om en ny verklighet. Likaså är Martha Higareda lysande i rollen som polisen Kristin Ortega.

En berättelse av det här slaget är förstås inte för alla. Jag känner åtskilliga personer som avskyr den här sortens science fiction. Själv gillar jag emellertid den här typen av historier och cyberpunkgenren som sådan. Det framstår som tydligt att en tv-serie som denna är skräddarsydd för den publik som har nostalgiska 80-talsminnen av Blade Runner och älskade William Gibsons romaner om cyberspace. Eftersom Morgan skrivit en trilogi är dessutom fler säsonger att vänta. Frågan är förstås bara hur länge detta vid det här laget lite slitna, framtidskonceptet förmår fascinera.

CLEMENS ALTGÅRD
clemens.altgard@opulens.se

 

 

 

 

 

 

 

Alla artiklar av Clemens Altgård

Clemens Altgård är poet, frilansande kulturskribent och översättare bosatt i Malmö. Altgård var en av medlemmarna i den numera upplösta poetgruppen Malmöligan. Skrev även några pjäser på 90-talet. Altgård har verkat som kritiker i en rad tidningar och tidskrifter. Under senare år med en stark inriktning på scenkonst i alla dess former.

Det senaste från Scen & film

0 0kr