Bredd och mångfald på kvinnofilmfestival

Scen & film.
Sveriges äldsta kvinnofilmfestival hölls för 17:e året i Malmö.
Sveriges äldsta kvinnofilmfestival hölls för 17:e året i Malmö.

IFEMA. Ingela Brovik rapporterar från Ifema, Sveriges äldsta kvinnofilmfestival som nyligen hållits i Malmö. 

Ifema  17th International Female Film Festival
1-4 februari 2023 i Malmö

Ifema hyllar år efter år de kvinnor som år efter år bryter igenom unika hinder och utmaningar, i världen såväl som i filmbranschen. Detta är sannerligen något att fira!” Ett citat ur årets program där Ifema, Sveriges äldsta kvinnofilmfestival firar 17 år med engagerande och intressanta filmer och där publiken röstar fram årets bästa spelfilm/dokumentärfilm samt årets bästa kortfilm.

Det handlar inte om feelgoodfilmer, snarare tvärtom. Till exempel går det att bli upprörd över sakernas tillstånd i ”La Civil” av Teodora Mihai, belgisk-rumänsk filmregissör. Filmen handlar om hemmafrun Cielo som letar efter sin dotter, som kidnappats av en kriminell kartell i norra Mexiko. Cielo utvecklas från vanlig hemmafru till aktivist, tar saken i egna händer eftersom polis och andra myndigheter inte gör någonting. Det finns ett frustrerat kvinnligt perspektiv i denna film som stannar kvar i medvetandet, likt ett smärtsamt minne.

Bredd och mångfald satte sin prägel på årets festival. Extra minnesvärda är de helt nya kortfilmer som traditionsenligt visades i slutet av festivalen. Dessa lockade fram mycket skratt och roliga kommentarer från publiken i diskussionen efteråt.

I år visades åtta nya svenska kortfilmer som med allvar, drastisk humor och annorlunda perspektiv gav oss i publiken en ny blick på vår egen tid, och framtiden.

INGELA BROVIK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr