Blek inledning på filmåret 2021

Scen & film.
Inledningen på 2021. Tomma biografer. (Foto: Pixabay.com)

BIO. Det är inte samma utbud av mångfald som vanligt, konstaterar Ingela Brovik som tagit del av Svenska Filminstitutets presentation av årets svenska filmer. Dessutom slår pandemin hårt mot biograferna.

År 2019 var det 16 miljoner besök på biografer i Sverige, 2020 bara 5 miljoner, får jag höra på Sveriges Radio strax innan jag skall gå in på mitt första biobesök år 2021.

På biograf Spegeln i Malmö är vi i publiken åtta personer i den nyligen ombyggda biografsalongen, den största av de tre, som invigdes av filmregissören Emir Kusturica 1998. Då var det Triangelfilm (numera TriArt) som drev den nyrestaurerade biografen, som senare togs över av Folkets Hus och Parker. Biografen fick därefter pris som årets förnyare/entreprenör av Europa Cinemas, nätverket som ger stöd åt oberoende biografer i Europa mot Hollywoods dominans på biografmarknaden.

Jag var på plats på Spegeln då Kusturica invigde biografen med ett engagerat tal, även på plats i Warszawa 2009 då Spegelns chef i Malmö tog emot priset av Europa Cinemas och filmregissören Andrej Wajda höll tal om biografens betydelse som plats för yttrandefrihet i Europa och världen.

Och nu sitter vi åtta personer i en biosalong omgjord till kafé för att se en ny dokumentärfilm, Helmut Newton: The Bad and the Beautiful, i regi av Gero von Boehm, premiär på utvalda biografer den 8 januari 2021. Den handlar om fotografen Helmut Newton, som flydde från Tyskland på 1930-talet, slog igenom i USA med egensinniga foton, som en stekt kyckling med snygga högklackade skor, och nakenfoton på kända skådespelare som Isabella Rosselini, Hanna Schygulla, Charlotte Rampling, Catherine Deneuve – foton som inte exploaterar nakenhet utan visar kvinnlig styrka och kraft.

I uppriktiga och engagerade intervjuer berättar skådespelarna om samarbetet med Helmut Newton, hans svarta humor, deras gemensamma arbete med att skapa bilderna, kontroversiella och hyllade internationellt, och speciellt i Los Angeles och Paris där Newton arbetade. Det är en fascinerande berättelse som väcker ambivalens och frågor.

Detta är en av de ganska få nya filmer som visas på bio detta nya år då Svenska Filminstitutet i måndags den 18 januari presenterade årets svenska filmer. Det är helt enkelt inte samma utbud av mångfald som vanligt. Flera av dem får sin Sverigepremiär på 44:e upplagan av Göteborg Film Festival,  under elva dagar i slutet av januari. Den äger rum online utan sedvanlig livepublik, samtal, diskussioner eller gemenskap – det som gör biografen till den betydelsefulla mötesplats den är.

INGELA BROVIK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr