Bergmanfeber på Fårö

Scen & film.
Foto: Bergmancenter

BERGMANIANA. På Fårö börjar på måndag den femtonde Bergmanveckan. Ingela Brovik skriver om årets höjdpunkter.

Laterna magica, Ingmar Bergmans självbiografi från 1987, går just nu som följetong i Sveriges Radio. I P1 Kultur finns en ständigt pågående Bergman-podd. Sveriges Television visar Bergmanfilmer varje vecka. På litteraturvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet hölls i förra veckan ett Bergmanseminarium. I lördags öppnade i Stockholm en Bergmanutställning med titeln “Sanning och lögn”, en bearbetning av den briljanta tyska utställning som visats på Filmhaus i Berlin 2011, dessförinnan i Los Angeles 2010. Senare blir det i Stockholm Bergmanfestival med fokus på teater.

Men snart börjar Bergmanveckan på Fårö, som arrangeras för femtonde året i rad. Det är en film-och teaterfestival i egen rätt, nära till Bergmans hem och biograf, ett före detta” kostall”, som Bergman själv kallade biografen när han invigde den allra första European Film Award i Väst-Berlin november 1988. Där höll han senare det bästa tal jag någonsin hört , om filmkonstens betydelse i det då delade Öst- och Västeuropa, som förste ordförande i den nystartade European Film Acadamy.

Skaffa Opulens nyhetsbrev gratis!

 

 

Bergmanveckan börjar som vanligt med invigning i Fårö kyrka. Därefter blir det visning av Unga Astrid, om Astrid Lindgrens väg från uppväxten på småländsk landsbygd till ställningen som en av världens mest välkända barnboksförfattare, där Alba August gör en komplex, lyhörd gestaltning av Astrid Lindgren. Filmen hade världspremiär på Berlinfilmfestivalen i februari i år i programmet Berlinale Special.

På tisdagen kan man se fram emot bland annat Fårödokument från 1970-talet, Persona och andra Bergmanfilmer samt Jane Magnussons Bergman – ett liv, ett år, som haft urpremiär i Cannes där man gillar att fira jubileum. År 2015 var Ingrid Bergman i fokus i Cannes och föremål för hyllad svensk dokumentär som hade sin urpremiär i Cannes.

På onsdagen kan man se klassisk Bergmanfilm som Såsom i en spegel och lyssna på Katinka Farago, Bergmans legendariska producent i samtal med Kalle Boman, också berömd mångsidig producent, ett seminarium som borde bli en av de absoluta höjdpunkterna på årets Bergmanvecka. En annan höjdpunkt lär bli det seminarium som arrangeras med tyska regissören Margareta von Trotta, som gjort dokumentärfilmen Searching for Bergman, visad i Cannes. Två dokumentärfilmer med kvinnlig blick på det manliga geniet.

En av von Trottas filmer finns med på Bergmans lista över de elva bästa filmerna  i världen – den enda kvinnliga regissören på listan. Personligen skulle jag önska att Bergmanveckan även uppmärksammade Bergmans betydelse för European Film Academy. Han var en av de filmare som startade denna filmakademin, som ville bli en motvikt till Hollywood och dess stora inflytande på den europeiska biografmarknaden.

INGELA BROVIK
info@opulens.se

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.

Det senaste från Scen & film

0 0kr