Badminton – 5 händiga tips för nybörjare

Samarbeten.
Foto: Pixabay.com

Det är sannerligen roligt, fartfyllt och spännande att spela badminton, och om du har de passande teknikerna kan upplevelsen förbättras avsevärt. Med hjälp av den rätta uppvärmningen, utrustningen och träningen kan du snabbt förvandlas till en mer erfaren spelare, men visst finns det några punkter som kan vara bra att ha i åtanke på vägen. Nedan får du fem händiga tips som kan gynna de som är nya inom världen av badminton!

1. Kom alltid ihåg att värma upp

Musklerna kan ta skada om du glömmer bort uppvärmningen, så ha det som rutin att alltid värma upp innan ett badmintonspel för att förbereda dig på det som komma skall. För en lyckad match gäller det att både ha uthållighet och smidighet på din sida, så bra uppvärmningsövningar för detta ändamål är lätt jogging. Därefter bör du stretcha med fokus på nacke, rygg och ben. När detta är klappat och klart är du redo att ta dig an alla utmaningar!

2. Ha den rätta utrustningen

Ett av de viktigaste tipsen på den här listan är att ha ordentlig utrustning tillhands. Med skavande skor och trasiga racketar kommer du ingenvart, så det gäller att du verkligen har kläder för väder och robust utrustning när du spelar badminton. Köp badmintonutrustning online och spara pengar eller ta en titt i en pålitlig sportbutik för att hitta den rätta utrustningen för dig. Med en stor mängd utrustning i olika prisklasser och kvaliteter är det väl värt att du tar din tid och väljer skor, racketar, bollar och dylikt noggrant.

3. Spela helst badminton inomhus

Om du tidigare har spelat badminton är du säkerligen medveten om hur lättviktiga badmintonbollarna är. Just därför kan vinden mycket enkelt ta tag i bollen och slunga den flera tiotals meter bort. Om du inte vill stå ut med det här störningsmomentet är det bättre att spela inomhus.

4. Efter badmintonträningen

På samma sätt som du bör värma upp innan en badmintonmatch är det lika viktigt att varva ner efteråt genom att exempelvis ta en promenad runt badmintonplanen. Därefter är det dags för lite stretching, och det är här upp till dig själv om du vill stretcha samma områden som tidigare eller inta andra positioner beroende på hur matchen gick. Se till att stanna kvar i positionerna lite längre än du gjorde under uppvärmningen så att du verkligen får effektiv stretchning.

5. Träna även på andra sätt

Vi nämnde tidigare att både uthållighet och smidighet är två stora fördelar när man spelar badminton, så varför inte dessutom ta del av andra aktiviteter som tränar upp just de här färdigheterna? Det behöver inte vara tal om någon tuff sport, utan powerwalking eller jogging räcker gott och väl. Resultatet blir förbättrad styrka i knäna som kommer att vara mycket fördelaktigt för dig under badmintonmatcherna. Yoga och liknande övningar kan också hjälpa till om du vill bli mer smidig och flexibel när det är dags för dig att ge dig ut på badmintonplanen!

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.