Hållbar inredning – 5 smarta tips

Samarbeten.
Foto: Ferenc Keresi

Våra hem kan vara riktiga miljö- och klimatbovar. Det vi köper har en klimat- och miljöpåverkan – så är det bara. Avtrycket blir såklart också större om vi hoppar på varje ny trend som dyker upp.

Lyckligtvis finns alla möjligheter att inreda hemma mer hållbart. Det gäller även om du gärna följer trender och byter ut delar av din inredning med jämna eller ojämna mellanrum. Här är 5 smarta tips till en mer hållbar inredning.

Köp inredning som håller länge

Inredning som håller i år efter år är hållbar per definition. Om den håller länge behöver du inte köpa nytt och sparar då pengar på samma gång som du är snäll mot miljö och klimat.

Exempel på material som håller sin kvalitet länge är trä (helst svenskt), naturtextilier som jute, lin och ull, kork, stengods och lergods. Dessa material råkar dessutom vara bra val sett till miljö- och klimatpåverkan vid tillverkningen.

Välj de hållbara trenderna

En trend inom inredning kan innebära ett behov av omfattande förändringar. För att följa en annan trend kan det räcka med ett fåtal förändringar. Det är givetvis mer hållbart på alla sätt att följa sistnämnda!

Hoppa också gärna på trender där det hållbara är i själva fokus. Det kan till exempel handla om ett visst eller vissa material och vissa färger. Följer du en sådan trend kan du slå två flugor i en smäll!

Välj bort skinn och regnskog

Det kan vara vackert med skinn. Det kan också kännas både bekvämt och lyxigt med skinn till exempel på stolar. Djuruppfödning är dock en mycket stor klimatbov och vill du inreda hållbart går skinn bort direkt.

Vad är alternativen? Fuskskinn i plastmaterial är de naturliga alternativen. De har givetvis också sin påverkan på miljö och klimat, men den påverkan är mindre. Dessutom finns konstmaterial i återvunnen plast att välja.

För en hållbar inredning är det också klokt att undvika träslag från regnskogen. Det är inte en god idé att bidra till ytterligare skövling av jordens lungor. Träslag som mahogny och teak är överlag inga alternativ om du ska ta hänsyn till miljö och klimat.

OBS! Allt som är mindre hållbart just idag blir givetvis mer hållbart ju längre tiden går. En skinnsoffa som du har kvar i decennier och en teakbyrå som går i arv är hållbara val.

Välj svensktillverkat

Transporter står för en stor del av klimatavtrycket för exempelvis en möbel. Är möbeln tillverkad utomlands har den förmodligen fraktats långt. Kanske är också arbetsvillkoren och lönerna för dem som har tillverkat möbeln av det sämre slaget. Och, vilka miljö- och klimatavtryck ger materialet upphov till?

Väljer du svensktillverkat blir möbeln eller inredningsdetaljen automatiskt mycket mer hållbar. Det kostar förmodligen mer vid själva köpet men i det stora perspektivet och i förlängningen blir svensktillverkat det bättre valet.

Hållbara trender för 2024

Megatrenden att återbruka kommer att fortsätta vara aktuell under 2024. Likaså kommer trenden att inreda i naturmaterial att fortsätta. Om du söker en liten lathund för några aktuella trender för 2024 så har du den här!

  • Second hand och återbruk
  • Mer inredning med kork
  • Granitkeramik på golv och väggar
  • Mer fokus på naturtextilier
  • Multifunktion i möbler och inredningsdetaljer

Sammanfattning

Att inreda hållbart är egentligen ganska enkelt. Det gäller bara att tänka till lite grann. Tidsaspekten är viktig. Hur länge kommer du egentligen använda en viss möbel eller sak och hur länge håller den? Materialet och ursprunget är två andra viktiga aspekter att fundera på.

Opulens är ett dagligt nätmagasin som vill stärka kulturjournalistikens opinionsbildande roll. Kulturartiklar samsas därför med opinionsmaterial – allt med en samhällsmedveten blick där så väl klimatförändringarna och hoten mot yttrandefriheten som de sociala orättvisorna betraktas som självklara utgångspunkter.